2023-08-07 1322 浏览
好耐冇帮衬过啲港式怀旧扒房🥩今次同Daddy庆祝生日,一班人去特别有feel以扒房嚟讲呢间好多选择,全部包餐包、餐汤同饮品▶️ 餐包黎扒房嘅我唔系为咗牛扒,而系佢个餐包😂似嘉顿一包四件嘅卫星餐包🍞嚟嘅时候微暖质感软绵绵有嚼口,面包控认证 (如果可以好似outback咁可以任叫就好啦haha…. )另外仲可以揸半溶牛油🧈▶️ 罗宋汤入面有椰菜、少量红萝卜丝同西芹,冇牛肉同洋葱味道上酸酸甜甜,好开胃应该用咗茄膏而唔系真蕃茄🥫唔知点解会有少少灼喉咙🙈唔通呢啲就系传统罗宋汤嘅威力?送餐包饮都唔错▶️ 铁板香煎鱼柳餐 ($112)一开始以为煎,点知系两条巨型炸鱼柳😮可以拣黑椒或蒜蓉酱,拣咗后者蒜蓉酱冇想像中咁重蒜味,比较似烧汁,但味道绝对够浓同咸炸鱼柳外皮香脆,应该用面粉加蛋再落油炸?令鱼柳冇咁易散鱼柳本身厚肉,所以肉质鲜嫩多汁🐟底部有薯条同翠玉瓜,薯条系雪藏曲型粗身𠮶只🍟本身几脆,可惜俾酱汁同炸鱼柳搞到湿咗淋咗 (之后发现可以叫佢分开上,咁就可以解决呢个问题)▶️ 鸳鸯扒餐($122)一次满足你两个愿望,又食到鸡扒,又食到猪扒猪扒偏薄身,肉质好淋,完全唔柴🐷鸡扒正正常常🐔唔算厚肉,相对冇咁出色同样有薯
好耐冇帮衬过啲港式怀旧扒房🥩
今次同Daddy庆祝生日,一班人去特别有feel
以扒房嚟讲呢间好多选择,全部包餐包、餐汤同饮品

▶️ 餐包
黎扒房嘅我唔系为咗牛扒,而系佢个餐包😂
似嘉顿一包四件嘅卫星餐包🍞
嚟嘅时候微暖
另外仲可以揸半溶牛油🧈
餐包

▶️ 罗宋汤
入面有椰菜、少量红萝卜丝同西芹,冇牛肉同洋葱
味道上酸酸甜甜,好开胃
应该用咗茄膏而唔系真蕃茄🥫
唔知点解会有少少灼喉咙🙈唔通呢啲就系传统罗宋汤嘅威力?
送餐包饮都唔错
罗宋汤

▶️ 铁板香煎鱼柳餐 ($112)
一开始以为煎,点知系两条巨型炸鱼柳😮
可以拣黑椒或蒜蓉酱,拣咗后者
蒜蓉酱冇想像中咁重蒜味,比较似烧汁,但味道绝对够浓同咸
铁板香煎鱼柳餐

炸鱼柳外皮香脆,应该用面粉加蛋再落油炸?令鱼柳冇咁易散
鱼柳本身厚肉,所以肉质鲜嫩多汁🐟
底部有薯条同翠玉瓜,薯条系雪藏曲型粗身𠮶只🍟

▶️ 鸳鸯扒餐($122)
一次满足你两个愿望,又食到鸡扒,又食到猪扒
猪扒偏薄身,肉质好淋,完全唔柴🐷
鸡扒正正常常🐔唔算厚肉,相对冇咁出色
同样有薯条同翠玉瓜垫底
鸳鸯扒餐

▶️ 带子牛扒餐 ($173)
个牛扒超大份,上面笃住两粒中型带子,好大对比😂
呢个系西冷牛扒,明显同牛柳唔同,肉质实少少,同埋牛味更重
带子都可以,唔会过熟,不过未至于好特别
呢个跟薯格而唔系薯条
带子牛扒餐

▶️ 招牌牛柳餐 ($138)
要咗五成熟,熟嘅程度啱啱好
表面望落啡色,内里偏红半生
牛柳食落完全唔韧无筋🐂
配上黑椒汁好衬
招牌牛柳餐

*大家记住唔好着白色衫,同埋起侍应淋汁前用纸巾挡住🙈咁啲油就唔会弹到周围都系啦*

整体全部野水准唔错👍🏻材料新鲜,熟嘅程度啱啱好
灯光充足,望落企理,虽然周围都系铁板,但系通风系统做得完善,唔会乌烟瘴气

服务ok,楼面侍应,上菜算快,亦冇出现落单混乱嘅情况
性价比极高,份量够大,仲要包成个set,都只系平均$190/人 (我地仲有计埋开瓶费同切饼费)
难怪佢铜锣湾分店长期排长龙,可以感受怀旧香港🇭🇰
餐包
罗宋汤