2024-09-17
来到黄竹坑地铁站一个新嘅商场Southside,发现有一间装修得非常雅致,又有cafe感觉嘅西餐厅<Table>,餐厅供应嘅食物非常创新,佢混合咗西式日式同港式餐嘅元素,感觉好有新意。先来一个中日混合感觉嘅晚餐,有咖哩牛腩配麻酱乌冬,日式茶碗蒸、薯仔沙律、中式餐汤、养生雪梨茶,另外仲加配咗一杯西式特饮,百香果乌龙茶。咖哩薯仔牛腩做得非常出色,佢嘅咖哩汁非常之香浓惹味,而牛腩嘅肉质非常之软身,入口非常软腍,牛筋腩嘅牛筋炆得非常软绵,绝对值得推荐。茶碗蒸入面有好多材料,有鸡肉、香菇、日式鱼蛋等。而中汤材料亦都非常丰富,最惊喜就系佢个养生雪梨茶,入口青甜润喉。另外叫咗一份牛柳扒餐,配有罗宋汤,亦都加配咗特饮,话梅柚子梳打。呢度嘅牛柳扒餐虽然都系百几蚊,不过佢哋提供应嘅牛柳质素都非常之唔错,绝对比一般港式扒餐嘅餐厅做得优胜理想,佢哋嘅牛扒食材质量几好,牛肉味够浓,可以order五成熟或七成熟,做得非常惊喜。整体来讲,百几蚊人均消费就可以食到比一般cafe餐厅更为理想同特别嘅套餐,实在值得推荐。