2017-10-29 3697 浏览
放假同肥髀去香港仔攞眼镜!顺便食埋午餐!其实已经下午茶时间!呢间新开未试过! 去到鲜蓝色门面光鲜,上到去大堂好大,黑蓝主色,桌椅唔迫,墙上画咗啲食物图画!枱面有火锅炉盖,晚间做火锅!午市同下午茶有套餐!落单后食物好快到大虾野菜天妇罗冷乌冬($42)冷乌冬加麻酱,肥髀话好味!天妇罗有大虾、蕃薯、南瓜,我食咗大虾+蕃薯,炸浆唔厚,但就软身唔脆,而沾汁系热到出烟(我第一次见天妇罗沾汁系热到辣手架)六点寿司配鱼汤乌冬($42)寿司有:三文鱼:正常白身鱼:正常虾:正常玉子:玉子太实,味道甜墨鱼:有微腥酸姜腐皮:好怪呀,腐皮甜,但酸姜做寿司好怪鱼汤乌冬:鱼汤唔鲜,唔似鲜鱼汤,粗乌冬好弹牙,配料有海带、粟米、葱条!正常阿华田($6)肥髀饮话梅热柑桔蜜($8)两粒话梅一粒青柠,青柠好香,加埋两种酸味有层次,蜜糖唔多,唔会太甜,好味!日式蒸蛋($10)个蒸蛋太少,连「茶碗」都不如,系「茶杯蒸」蛋几嫩滑,但加咗嘅汤味道有啲怪!又唔系味淋嘅甜!系一皇好怪嘅味!店员上菜正常!食物正常,但感觉好港式嘅日本餐厅,食物系大路日本菜嘅款式,硬件装修系新款,但服务就港式,即系店员会好似茶餐厅咁在大堂呼唤对话!上菜放低

六点寿司配鱼汤乌冬($42)寿司有:
三文鱼:正常
白身鱼:正常
虾:正常
玉子:玉子太实,味道甜
墨鱼:有微腥
酸姜腐皮:好怪呀,腐皮甜,但酸姜做寿司好怪

阿华田($6)肥髀饮

店员上菜正常!
食物正常,但感觉好港式嘅日本餐厅,食物系大路日本菜嘅款式,硬件装修系新款,但服务就港式,即系店员会好似茶餐厅咁在大堂呼唤对话!上菜放低就走!又唔系无礼貌嘅!

港式日本餐厅
2017-10-29