2025-01-22 209 浏览
最近成日都食好多唔同菜式嘅餐厅,有时都会觉得好特别,但系有时都会想食返啲本地啲嘅晚餐。今日就嚟到淘大新开嘅金牌港式茶记。大概7:00左右嚟到,门口已经大排长龙,但系等咗大概15分钟都可以入座。晚市有套餐可以选择,套餐入边包咗蒜蓉多士、餐汤、烟三文鱼沙律、主菜同饮品。我今次就叫咗佢嘅铁板西冷牛扒配带子,其实食佢哋嘅前菜同沙律都已经饱咗三成,因为真系好大份。烟三文鱼沙律唔知点解系我感觉有少少怪,好似变咗西餐咁,但系味道系好食嘅。而最惊喜系佢个蒜蓉多士,烤得好趣之余佢嘅蒜蓉酱亦都好入味。而西冷牛扒带子方面,佢嘅牛扒非常之厚,而且因为加咗蒜嘅关系,每一啖都食到浓郁嘅香味。带子就不过不失,整体嚟讲都非常之饱。而我朋友就叫咗鸡扒司华力肠铁板餐,份量都真系相当之唔细,鸡扒嘅味道都好入味道,但系对于司华力肠得半条就有少少失望🥹。味道嚟讲绝对系过关,好食嘅港式茶餐厅已经越来越少,希望佢哋可以越做越好😛。