2017-09-11 57 浏览
时值午饭时间, 同事们都各有各忙, 只好自己一个外出寻找美食。 其时谂起喺另一间越南粉 餐厅内听到同枱食客话铜锣湾亦都新开咗一间越南菜餐厅, 身为一个越南粉爱好者让我当然一定会去试下啦。去到时已经系十二点半左右, 只剩少量单丁位。 一坐低已经感觉到唔对路, 竟然冇是拉差辣酱, 但系一场坐低冇理唔使下个越南粉先走呀嘛。 另外加钱买咗两只鸡翼, 鸡翼唔错。 但系主角越南粉一到场, 就知道原来系港式越南粉。 越南粉必备嘅青柠芽菜都唔喺度, 辣椒仔喺桌上任攞。 但系越南粉冇咗越南粉应有汤底嘅味, 包括一阵阵药材味( 笔者以北美的越南粉作为标准)。 总括而言 碗河粉都唔算难食, 但是唔系我期待嘅越南粉。