餐厅: 渝酸辣粉
资讯:

2010-05-12 82 浏览
讲到四川既麻辣,食指就会大动,口水直流,麻辣确实会令人上瘾!早前睇到蔡澜同李碧华既介绍,特别想亲身感受下,当晚又叫左两个套餐。 口水鸡、青瓜、麻辣牛筋、凉伴木耳 + 酸辣粉 + 青瓜豆浆 + 贵花凉粉- 口水鸡:唔够入味- 青瓜、伴木耳:ok- 麻辣牛筋:比想像好,非常入味、炆得好淋!- 酸辣粉:粉条质地可以,但汤无麦味道。无问唔知厨师系咪想中和一下整个套餐既麻辣味,所以做得淡口d?- 青瓜豆浆:果然好清新,与四川麻辣食物简直系绝配,好一份清凉既感觉,如果可以再冻d就完美。- 贵花凉粉:饭后配上贵花清香、滑溜既凉粉、加上小小甜味,令喉咙好舒服、好滋润,正! 青瓜、凉伴三丝 (红萝卜、薯仔、海带)、凉伴木耳 + 酸辣粉条 + 青瓜豆浆- 青瓜、伴木耳:ok- 凉伴三丝:海带同薯仔丝可以切得略为粗d,可以增强口感。- 酸辣粉:粉条质地可以,但汤无麦味道。无问唔知厨师系咪想中和一下整个套餐既麻辣味,所以做得淡口d?- 青瓜豆浆:果然好清新,与四川麻辣食物简直系绝配,好一份清凉既感觉,如果可以再冻d就完美。环境:小小地方,有点迫。服务:唔错。女店员会主动建议辣度,不好辣既客人会建议先试小辣,若
- 口水鸡:唔够入味
- 青瓜、伴木耳:ok
- 麻辣牛筋:比想像好,非常入味、炆得好淋!

- 青瓜、伴木耳:ok
- 凉伴三丝:海带同薯仔丝可以切得略为粗d,可以增强口感。

环境:小小地方,有点迫。
服务:唔错。女店员会主动建议辣度,不好辣既客人会建议先试小辣,若食落不较辣既话,会向客人额外提供辣油。好过到时辣到食唔落,浪费呀!
总括:呢个麻辣啱一般香港人口味,但唔较正宗,一来香味不足(可能系香料问题),而且真系唔够麻。而另一方面,青瓜豆浆同贵花凉粉都有意外惊喜,个人觉得系一个 Good Idea,值得表扬,同四川食物简正系绝配,好正!

口水鸡、青瓜、麻辣牛筋、凉伴木耳套餐
青瓜豆浆
青瓜、凉伴三丝、凉伴木耳套餐
贵花凉粉
2010-05-11
青瓜豆浆
贵花凉粉
  • 青瓜豆浆、贵花凉粉、