2019-02-28 124 浏览
今日同同事两个食完饭,见咁早咪谂住揾个位坐下倾下计,系合和食完饭记得呢头有几间酒吧,咁都可以去饮下酒坐坐既。见到街角有间门面几舒服既酒吧,就入左去试试啦。今日天气都算有的凉,见到都有几个客都系出面倾计,本身都谂住坐出面,不过同事唔太舒服惊冻亲...咁入返去啦...。入座后,靓仔waiter都有即刻过黎介绍下啲饮品同啲特色小食。睇一睇餐牌,发觉咁得意既,大部份既名都系啲港式既食物名...^o^...好似喺Wine Menu见到cocktail有啲叫咸加零、西瓜米酒🍉、杨枝甘露等等...好搞鬼...不过小食仲特别...有好港式既名,例如:话梅乳猪、龙虾汁双面黄、芝士蟹肠粉、葱油饼、花雕鸡肝酱等,都好似中式酒楼先见过好得意啰。之后同个老细倾开,先知原来佢都想加返啲港式元素入去,咁贴地梗系要点几样野食下啦。最后听靓仔waiter既意见,我地就点左三样小食同一杯酒,炸鸡皮、港式咸柠炸鸡、糖醋猪腩块^.^🥓,饮品就叫左杯Mama Mia,正啊~~~ 呢个环境都几舒服,光线暗暗地好适合倾计。等左大约十分钟左右,就黎左杯cocktail先🍸,佢口感都好清甜、又甘甘地,可能入面有的姜同柠檬🍋,所以都几好

Mama Mia

等左大约十分钟左右,就黎左杯cocktail先🍸,佢口感都好清甜、又甘甘地,可能入面有的姜同柠檬🍋,所以都几好饮,不过最紧要系成杯都系我最爱既粉红色
糖醋猪腩块

之后到个小食糖醋猪腩块,佢个卖相感觉上有的似金菇肥牛卷,不过呢个靓啲。猪腩肉包住的红萝卜同埋的青瓜系入面,佢的猪腩好香口又唔会太肥腻,配埋的酱汁好开胃

炸鸡皮

跟手到碟炸鸡皮啦...哗,又大块又劲香,未上枱已经闻到香味啦...香喷喷既鸡皮好大块,大约有成四、五块,中间就有碟烧烤酱,放入口食真系劲好味啰,脆卜卜既鸡皮加埋好浓香既烧烤酱,口感非常之惹味

港式咸柠炸鸡

去到最后,呢个既港式咸柠炸鸡,见到佢个份量非常之巨型,目测有六至七旧,每一旧都好大,因为佢系即叫即炸,所以系上枱之前,已经闻到好香鸡味啦,再配埋佢个号角形既器皿,真系好吸晴啊~

难怪场内都有几枱客都叫左呢个小食。呢个咸柠鸡既肉质非常外脆内嫩,咬一啖仲好juicy、好多肉汁咁,外面同炸鸡皮一样咁脆,再加佢本身酸酸地既柠檬汁,真系好开胃,就算刚先食完饭,我地都仲可以食左大半...所以,呢个我觉得系非常highly recommend既

坐下饮下唔觉唔觉都可以倾成两个钟,同事都话呢度又近公司又旺中带静,下次可以再黎过。去到埋单每人大约$200,如果happy hour黎讲,呢个价钱都好合理,又唔叫好贵,我都觉得同同事放工或者三五知己食完饭去坐下,呢度都系个好地方。
2018-11-22
$200 (其他)
Mama Mia
糖醋猪腩块