2021-12-27
家后📍深水埗站步行约5分钟放假前放工黎到呢间叫「家后」既小店主打系食饺子既,但系又有埋芝士蛋糕食 好特别😋铺头可以用麻雀虽小 五脏俱全黎形容干净企理 都坐到唔少客老板仲好好招呼呢~今次我地叫左双拼煎饺餐 $40/8只 +$2双拼🔸云耳椰菜猪肉饺 拼 菠菜猪肉饺菠菜面(例汤 - 粉葛赤小豆汤)+$15转餐🔸洋葱猪肉饺 拼 芫茜猪肉饺上海幼面(猪骨汤)+$15转餐作为平时无论自煮定出街食都会叫煎饺既人,一上枱见到呢个金黄色泽真系不得了🥰粒粒都煎到咁靓得唔得😂🌟最惊艳既系洋葱猪肉饺同芫茜猪肉饺一咬落去果下会爆汁,猪肉都有调过味,洋葱煮得唔会好生,又吸收左猪肉汁既味,令口感更丰富👍🏻另外就系芫茜饺,芫茜同肉既比例好平均,钟唔钟意食芫荽嘅人都值得一试,因为芫茜味唔会完全盖过其他食材!煎饺皮香会吊出猪肉味,无谂过饺子同芫茜系咁夹呢~粉葛赤小豆汤,有家既味道!好健康,同汤面都好夹~🔸饭团 $15上枱嘅时候暖暖地😚冬天食都非常适合比一般饭团大个今次系牛蒡鸡粒饭团自家制好健康🔸开心果芝士蛋糕(must try!)$25芝士蛋糕就食得多,但开心果味比较少见平时食开心果主要都会食到盐味呢个蛋糕系食到佢既果
📍深水埗站步行约5分钟
放假前放工黎到呢间叫「家后」既小店
主打系食饺子既,但系又有埋芝士蛋糕食 好特别😋
铺头可以用麻雀虽小 五脏俱全黎形容
干净企理 都坐到唔少客
老板仲好好招呼呢~
今次我地叫左
双拼煎饺餐 $40/8只 +$2双拼
🔸云耳椰菜猪肉饺 拼 菠菜猪肉饺
菠菜面(例汤 - 粉葛赤小豆汤)+$15转餐
🔸洋葱猪肉饺 拼 芫茜猪肉饺
上海幼面(猪骨汤)+$15转餐
作为平时无论自煮定出街食都会叫煎饺既人,
一上枱见到呢个金黄色泽真系不得了🥰
粒粒都煎到咁靓得唔得😂
🌟最惊艳既系洋葱猪肉饺同芫茜猪肉饺
粉葛赤小豆汤,有家既味道!
好健康,同汤面都好夹~
🔸饭团 $15
上枱嘅时候暖暖地😚冬天食都非常适合
比一般饭团大个
今次系牛蒡鸡粒饭团
自家制好健康
🔸开心果芝士蛋糕(must try!)$25
芝士蛋糕就食得多,但开心果味比较少见
平时食开心果主要都会食到盐味
呢个蛋糕系食到佢既果仁味
质感幼滑,同时又有奶香贯穿,好好食!
🔸抹茶芝士蛋糕 $25
抹茶味同芝士奶香偏平均
蛋糕质地滑溜,呈软心状,都值得一试~
🔹冻柠茶(跟餐)
份量足够,茶味都好出👍🏻
两个人食到捧住个肚走😌
有饺子、面、饭团仲有甜品,都唔洗$200