今日去沙田终于有机会试到微辣大排档,食物质素高之余仲有好多打卡位一入到去咁好彩被安排到坐将麻雀枱,装饰得好精致,影食物打卡相做background岩晒🤣阿姜至爱呢款其实系素咕噜肉,加埋冰呢个配搭又冻又热咁几刺激,另外虽然系素但食落都有少少肉嘅质感,配菜有青红黄椒、新鲜菠萝等,酸酸甜甜好开胃~米酒鸡招牌菜之一米酒鸡,一上枱呆左劲大份!之后店员会帮忙倒米酒落去调味,同埋细心咁准备好手套同夹等工具,讲解食法🤣我地首先当手撕鸡咁食左鸡肉先,因为有大量洋葱同蒜头系周围食落好惹味,同埋估唔到肉仲keep到滑身唔韧~食到入面就有好多甘笋丝、云耳等嘅菜balance一下,所以overall唔会觉得好heavyYelo咖喱大杂烩呢间餐厅啲咖哩系同澳门好出名嘅李家菜咖哩做crossover,估唔到系香港食到份量都一样系咁多,仲会比埋个炉一路食一路heat住唔洗惊冻晒,叫得大杂烩都真系有好多配料e.g.陈皮鱼蛋、鱿鱼、猪皮同萝卜,全部同咖哩都系绝配,咖哩本身多辣油偏辣,而味道就好浓唔会就好似沟水咁北角雪糕格仔饼甜品试左真系用北角格仔饼离整嘅雪糕格仔饼,士多啤梨味,格仔饼有微温食得出系即叫即整,除左酱仲加左新

北角雪糕格仔饼
甜品试左真系用北角格仔饼离整嘅雪糕格仔饼,士多啤梨味,格仔饼有微温食得出系即叫即整,除左酱仲加左新鲜士多啤梨粒,所以唔会得个死甜味,雪糕口味系云尼拿,满足