2023-11-14 214 浏览
-湘蜀人家-@湾仔.湘蜀即湖南同四川,都系食辣为主。餐厅中式的装修,座位分有卡位同圆枱,都好阔落,坐得好舒服。.前菜系腌白菜,食落爽脆,味道酸酸辣辣而且偏咸。初初食唔会觉得好辣,但后劲好强,好开胃的前菜。.干煽肥肠 干煽系一种川菜的烹饪方式,以不断地翻炒食材以逼出食材水分或油脂,再加入调味料炒至汤汁也蒸发掉就起锅。.哩碟干煽肥肠用上干椒、花椒、洋葱,葱粒及红椒等炒香肥肠,所以辣味都好多层次不死辣,带有花椒麻香之余,辛辣又令人食得好过瘾。.每块肥肠都炒到超金黄,食落唔会油腻,而且好香脆完全唔会韧,加埋花生更香口。.土家酸菜粉条炖鱼好大份的酸菜鱼,个汤底味道好浓郁,唔会太酸太咸又唔会好多油,味道丰富带点辣,忍唔住饮左碗。.鱼片好多,肉质好滑而且无骨,食得好安心。.粉条好滑溜弹牙,吸晒汤底的味,真系同酸菜鱼好搭。.
-湘蜀人家-
@湾仔
干煽肥肠
土家酸菜粉条炖鱼
鱼片好多,肉质好滑而且无骨,食得好安心。
粉条好滑溜弹牙,吸晒汤底的味,真系同酸菜鱼好搭。