2021-04-03
前排收工经过上环上堂,顺便探索附近嘅拉面店,所九如坊附近嘅拉面店👍🏻早前其实都系附近食过到呢加我都好钟意嘅鲷白汤拉面,然后今次嚟到呢间 座银,原来同鲷白汤同属同一集团,一样都系大阪过江龙拉面,亦系专注做一款汤底,就系 鸡白汤!.($138)另加溏心蛋$15,亦系属于中上拉面价位,但认真令人一试难忘,对得住个价钱. 先讲一讲个汤底,师傅以cappuccino为灵感,将汤底打到起哂泡,奶白色嘅汤底,入口系相当绵滑,忌廉同鸡汤嘅味道条配得恰到好处,而拉面旁嘅一撮炸牛蒡,非常香脆而不油腻,浸一浸汤再食👍🏻,而配料个两块叉烧薄切,正常发挥,但另外一块慢煮鸡胸就相当出色,加了少量黑椒吊味,肉质细嫩,佐以鸡白汤食更添嫩滑,至于面身系粗面,爽滑弹牙🤟🏻.暂时食过最好食嘅鸡白汤拉面,同鲷白汤一样并列系我香港暂时食过最好食嘅拉面😍
[鸡白汤拉面🍜]($138)另加溏心蛋$15,亦系属于中上拉面价位,但认真令人一试难忘,对得住个价钱. 先讲一讲个汤底,师傅以cappuccino为灵感,将汤底打到起哂泡,奶白色嘅汤底,入口系相当绵滑,忌廉同鸡汤嘅味道条配得恰到好处,而拉面旁嘅一撮炸牛蒡,非常香脆而不油腻,浸一浸汤再食👍🏻,而配料个两块叉烧薄切,正常发挥,但另外一块慢煮鸡胸就相当出色,加了少量黑椒吊味,肉质细嫩,佐以鸡白汤食更添嫩滑,至于面身系粗面,爽滑弹牙🤟🏻