2009-11-05 7 浏览
nov 02, 09本来想木瓜汤补吓,点知无晒,所以改叫 : 1) 咸鱼肉饼饭 ($35)-都等咗好耐,应该>15分钟-上枱时,好热腾腾,真的要好小心不要触及煲边-估唔到有d药饍feel,会+有杞子,姜丝-肉饼之上有2片很薄很细的咸鱼,不会死咸,也有少少梅香的质地,所以叫合格-肉饼很厚,亦很松,不错-饭底的饭焦也有1大片,证明热度同焗嘅时间亦好充足。最尾可以食到大片的饭焦,不过未够脆卜卜-唯独欠缺就喺煲仔饭的豉油不够多,露咗比较多没有沾上豉油的白饭,所以欠缺色泽同味道-有要求侍应叫厨房拿点煲仔饭豉油,但佢就反建议我用枱上预放的豉油,不过我直感2者喺唔同,所以只试吓式倒咗少少用* 因食到唔同阶段都影相.........最后要将1/2件肉饼移开,坐对面的年长couple(舖头细,搭枱的)见到...........比老细还紧张,即刻问我唔好食呀?~~~~~"唔喺,我要影相啫~~"。新界的老街坊真的比港岛区率性好多,hahaha
nov 02, 09本来想木瓜汤补吓
,点知无晒,所以改叫 :

1) 咸鱼肉饼饭 ($35)
-都等咗好耐,应该>15分钟
-上枱时,好热腾腾,真的要好小心不要触及煲边
-估唔到有d药饍feel,会+有杞子,姜丝
-肉饼很厚,亦很松,不错

2009-11-01