2024-10-21 81 浏览
今日星期五,得我自己一个食晚餐,又唔想喺屋企煮,于是就谂住简简单单食饺子,知道红磡呢间人气好高,而且网上面仲话好多好得意嘅猫猫装饰,于是就入咗嚟,果然真系猫猫迷,餐厅周围都有劲多超得意嘅猫猫摆设。呢度食物质素真系超水准,今日我叫咗椰菜猪肉汤饺,饺子皮厚到高刚好,入面嘅馅料亦都好饱满,椰菜切到一粒粒,特别有口感,不过重点其实在于个汤底,真系觉得食过汤饺之后系唔会舍得食煎饺,因为个汤底真系超级无敌好饮,店员都话个汤底系真材实料牛仔,完全冇落味精,我再细问,佢先讲原来落咗哈密瓜,难怪我识到有一种熟悉,但系又神秘嘅味道。之后我加点咗两个小食,分别就系蚝油紫菜同埋凉拌菠菜,成个感觉即刻好健康。凉拌菠菜系用咗有子汁,冇谂过原来咁样嘅配搭都几清新,菠菜加埋甜甜地嘅柚子酱真系几好食。 至于饮品我就要咗季节限定嘅自家制苹果雪梨水,冇谂过佢喺罐装咁样上,的确系几清甜几好味。差啲忘记讲,当然一定要用埋自家制辣菜圃,饺子先够正,每次落单都可以免费要一碟。