2024-12-08
饺子控又发作,收工突然好想食甜记饺子,因为好耐冇食,就算有啲攰都照排队去食。真系次次都排长龙 ,等咗大约半个钟,终于入座噜 。🌟甜记嘅辣菜脯真系咁多间饺子舖入面我食过最出色,非常辣但又好过瘾 。🔺韭黄鸡肉饺(汤)呢款我排第1 !好香韭黄味,口齿留香,有种「鲜」嘅味道,之后嚟食都必点!再配搭蕃茄汤底,有种好warm嘅感觉,汤底冇之前咁浓,但都有蕃茄嘅酸酸甜甜,仍然好饮!🔺南瓜忌廉鸡肉饺(汤)每次嚟都必点,南瓜蓉甜甜地,食落好creamy!呢个配搭好match,好钟意浓滑香绵嘅口感,同之前一样都系咁好食,仲可以大大啖食,真系好满足!🔺韭菜猪肉饺(汤)正常发挥,好多韭菜,肉相对少 ,不过我钟意多韭菜,而饺子size岩岩好,唔会好细 。🔺京葱羊肉+粟米芝士煎饺每次嚟都冇食煎饺,谂住试下,点知啲皮好硬又干,好难咬开同唔酥脆,京葱羊肉嘅馅系好食嘅,好香洋葱味,不过冇咁juicy;粟米芝士就麻麻地,芝士硬硬地,冇芝士溶嘅口感 ,同粟米都几夹,都系咁硬😂
🔺韭黄鸡肉饺(汤)
🔺南瓜忌廉鸡肉饺(汤)
🔺韭菜猪肉饺(汤)
🔺京葱羊肉+粟米芝士煎饺
韭黄鸡肉饺