2020-06-18
[🇰🇷韩式饭卷Kimbap🇰🇷] Kelly’s Cape Bop/一间位于湾仔嘅韩式外卖店,已经连续5年荣获米芝莲推介之街头小食😮👍🏻。老板系一位韩国妈妈,最初系为咗整健康又有营养嘅饭卷比囡囡食,整下整下就开埋舖头。入面卖嘅都系好常见嘅韩式料理🇰🇷,有拌饭、炒年糕、炸鸡块同埋煎蛋卷等等。第一次去食,就试下佢哋主打嘅紫菜饭卷,佢哋嘅卖点就系行健康路线,啱晒我呢啲食菜兽🤣。/猪肉紫菜饭卷 🐖 ($70)牛肉紫菜饭卷 🐂 ($70)-前菜 - 泡菜萝卜丝:唔算辣,蒜蓉味重,味道正常。前菜 - 腐皮:虽然似比辣汁腌过,但入口冇咩味,而且较淋身,细细片+淡味食落好唔实在。-饭卷望落就好吸引,五颜六色🌈,细心数下会发现有胡萝卜、酸萝卜、青瓜、牛蒡同蛋丝,蔬菜嘅份量都占咗成个卷嘅一半,有种好清新健康嘅感觉,但肉类都冇比少到,正正就达到营养均衡嘅原意。外型比一般饭卷嘅Size大,不过食哂佢都唔怕肥。-咬落口完全感受到各种蔬菜嘅清新同爽脆,有种置身园野🌿嘅感觉,非常健康,因为切到一丝丝,可以咬到「ChokChok声」,不过口味真系偏淡,追求味道丰富嘅朋友就未必钟意。-至于猪肉🐖同牛肉🐂就相对普通,口味
猪肉紫菜饭卷 🐖 ($70)
牛肉紫菜饭卷 🐂 ($70)
前菜 - 泡菜萝卜丝:唔算辣,蒜蓉味重,味道正常。
至于猪肉🐖同牛肉🐂就相对普通,口味依然偏淡,略带些少咸味,肉汁亦有限,始终走健康路线,都明白会摆少啲调味落去。个人觉得如果肉类嘅味道重返啲,再配合清淡嘅蔬菜,两种味道夹埋应该会几正。
而白米同黑米食落分别唔大,亦冇咩特别味道,黑米嘅质感会更粒粒分明,同埋⋯⋯健康啲啰。
总结嚟讲,以饭卷嚟计,价钱贵咗啲,可能一部分钱系比落健康度。另外,我自己间唔中都会食下素,所以会接受到呢种较淡嘅味道,对于食唔惯淡嘢嘅人,呢种食物就未必啱口味。
顺带一提,老板态度好好又有礼,见到有外卖员满头大汗💦咁嚟到,会请佢饮冰冻嘅汽水特饮🍹。