2018-09-28
同同事预早庆祝中秋节,谂住食好啲,就比我地揾到哩间一人只需$80就可以有一个主食加一碗饭,再任食京式凉菜、粥同任饮例汤嘅北京菜嚟试。我地一行5人拣咗以下主食:🐔鸡丝粉皮:所选用嘅粉皮系比较厚身𠮶种,口感非常好,QQ的~🐑葱爆羊肉:羊肉唔会太膻🐖京式回锅肉: 好惹味,送饭一流,可惜回锅肉件数较少👵🏼麻婆豆腐:选用嘅豆腐系略为硬身嘅,个人较喜欢软滑型嘅豆腐。另外,酱汁唔会太辣,而系偏麻𠮶款🥟高汤小笼包:小笼包嘅肉馅有锁住肉汁,不过就唔系咬开会爆汤𠮶种。同埋佢系比较京式风味,用嘅皮系较厚身的🌱京式凉菜:凉菜之中我地最钟意个拍青瓜,除咗味道带酸够醒胃外,佢仲有好多粉皮喺入面,换咗酸味嘅粉皮,同头先配鸡丝嘅比又有唔同嘅滋味~🍲粥:粥系以绿豆同小米煮成,餐厅仲放咗一盒白砂糖比大家加落个粥度食。本身味道偏淡,加咗糖之后,食落好似绿豆沙咁,都几特别,不过啱唔啱口味就真系见仁见智。🍲例汤:好有住家感觉嘅红萝卜粟米汤,都几足料。总括嚟讲、老北京又抵食又有多款主食可以选择,有时谂唔到食咩,不妨去食吓~
我地一行5人拣咗以下主食:
🐑葱爆羊肉:羊肉唔会太膻
🐖京式回锅肉: 好惹味,送饭一流,可惜回锅肉件数较少
🍲例汤:好有住家感觉嘅红萝卜粟米汤,都几足料。