2023-06-06 59 浏览
寻晚系湾仔食咗间台湾嘢叫做「牛壹台食」,我哋叫咗招牌红烧牛腱心牛肉面、金凤梨红茶、海苔盐酥鸡、台式卤肉拌饭同埋皇牌珍珠鲜奶茶。招牌红烧牛腱心牛肉面 - 我选择咗唔要辣,有两块牛腱肉、一旧应该系牛腩同埋一旧牛筋,先讲汤底,因为好啱我口味😋佢哋红烧汤同一般嘅唔相同(可能我哋走辣嘅关系)觉得佢哋汤比较鲜甜,我劲like 👍🏻牛腱肉、牛腩同埋牛筋都好淋兼且入味。酸菜唔会太咸或太酸,绝对系帮牛肉面加分!同埋佢哋标榜系鲜制幼面,面质更好食,而且比较健康。台式卤肉拌饭 - 佢哋嘅卤肉唔似出面嘅只有碎肉,呢度嘅肉系有大有细、形状不一,似系手工切肉,所以口感上比较丰富。而味道方面都系偏向甜啲,所以又中我口味🥰碗内重有半颗卤蛋、小棠菜、酸菜同埋日式腌渍黄萝卜片。