2009-07-14 53 浏览
今年既父亲节有点不同,没有妹妹,只有4人的晚餐更重要既系和弟弟已完成了AL,松了一口气同往常一样,去了生日同各大节日庆祝的地点-大荣华.经过多次经验,已经知道一定要早黎,唔系有排都冇得食是日5:30已经拎左筹,又拎左点送纸,果然等到差唔多8点先有得食叫了7碟送,1个猪油饭(小女一人独食),1白饭,1渣洛神花蜜,和3枝啤酒炸门鳝-粉浆好厚,未能接受门鳝既味道金银蛋苋菜-(不在$52菜式内)皮蛋很足,而且同蛋,苋菜既味道好夹,唔会太咸香茜烧米鸭-半只,皮脆,烧得岩岩好,唔会太多油,冇油腻感西芹炒班块-系多碟送入面最少份量既一碟,略嫌多油,而且班块真系好少卤水吊桶-小女最爱,每次都必喊,吊桶爽口,而且未点醋之前既麻油芝麻同豉油味混合真系好好味,点醋后系另一种味道,强烈推介卤味拼盆-有猪耳,卤水豆腐同猪肠等,未至于好食,合格姜葱抄鱼云-唔太多油,炸得几干爽,姜葱不多,完全唔似大排档果D只有2,3件既鱼云煲,味道不错,小女对上次都有食猪油饭-用个砵装住,D饭热辣辣,头抽同猪油各一枝俾你自己捞,几好玩,但由于小女系唔多食饭既,唔多觉得好好味,洛神花蜜-小女至爱,本身系好甜既饮品,但加左几块柠檬,中
今年既父亲节有点不同,没有妹妹,只有4人的晚餐
更重要既系和弟弟已完成了AL,松了一口气

同往常一样,去了生日同各大节日庆祝的地点-大荣华.
经过多次经验,已经知道一定要早黎,唔系有排都冇得食

炸门鳝-粉浆好厚,未能接受门鳝既味道

香茜烧米鸭-半只,皮脆,烧得岩岩好,唔会太多油,冇油腻感

卤味拼盆-有猪耳,卤水豆腐同猪肠等,未至于好食,合格

洛神花蜜-小女至爱,本身系好甜既饮品,但加左几块柠檬,中和番,美味!而且有美颜功效

晚饭后附赠既花生麦米粥系我食过最好味既,皆因佢落左D姜去煲,令D个糖水唔似坊间既咁甜

今次因为点得太多冇食马拉糕,但系若果各位黎到一定要试下,真系好松软

4个人当然食唔晒咁多,最后真系要打包拎走,食饭时同爸爸倾计,发觉佢真系好关心我同弟弟,果阵未放榜,希望考得好令佢唔好失望,宜家放左榜,我真系好希望有大学收,到时再黎过食餐庆祝饭啦

香茜烧米鸭
金银蛋苋菜-爸爸的最爱