2020-03-26 2808 浏览
去到中环见到翠华餐厅结业,个心都有啲唔系太开心,行吓行吓原来呢度都有唔少嘅餐厅,不过由于对茶记情有独钟,所以决定去中环茶记食下。啱啱正好系下午茶时间,就入去试吓佢个茶餐,以中环来讲呢个价格真系非常便宜,$30都唔使就有西多士跟嘢饮或者佢呢度嘅特色猪扒包,经过嘅店员都同我哋讲今日嘅猪扒包好得,所以我决定叫一份黎试。不过系食猪扒包之前,好想医饱个肚!见到原来佢哋嘅葱花叉烧炒蛋饭都系值得推介,所以又嗌左一份。冇几耐个饭就送到,叉烧做得非常好,食完有销魂嘅感觉。滑蛋亦都好滑嫩,煮得好有技巧,但系美中不足嘅系碗里面嘅饭好像冇经过特别嘅处理,热度争咁少少,损失左一啲啲分数。另外厦门炒米粉好足料,里面有叉烧丝、火腿丝同炒蛋,仲有番茄酸酸地嘅味道,师傅话系即叫即炒,所以都好热辣辣够新鲜。跟餐𩠌杯嘢饮,点红豆冰属于特饮,就要另外加$8,我觉得加$8好抵啊,因为呢度嘅红豆冰真系有好多红豆,冰只系占一个杯少少空间。西多士又系大大件,加埋独立包装嘅牛油同埋糖浆,特别邪恶,令人垂涎欲滴!另外的猪扒包好大份,包硬身少少,猪扒煎得几靓仔,里面仲夹杂生菜同埋蕃茄,是下午茶必选推介。
去到中环见到翠华餐厅结业,

西多士又系大大件,

2020-03-25