👭🏻孖妹同👩🏻‍🦱跨区黎到铜记食街 - 登龙街食野,见到呢间餐厅openrice评价唔错,佢位于永光中心17楼,一出lift就见到餐厅名,临近圣诞摆左几个雪人装饰⛄️内部采用浅灰色做装修主调,利用透明玻璃引入自然光,整体感觉舒适柔和,店员好贴❤️递上三杯暖水,👭🏻孖妹order左3个lunch set + 甜品🥢甘荀汤(跟餐)✨餐汤呈鲜橙色,以新鲜甘荀熬制成汤,咸中带淡淡甘荀清甜,另加入少量忌廉点缀,捞匀后令质地更浓厚😇略觉得唔够热扣左少少分👭🏻孖妹评分: 🌕🌕🌕🌗🌑🥢杂菜沙律(跟餐)✨沙律🥗有切半车厘茄、新鲜翠绿沙律菜做底,最后淋上满满偏甜黑醋汁,最惊喜底有红石榴,咬开有甜中带微酸红石榴汁,作为开胃菜式一流🤓大大提高左食欲😜👭🏻孖妹评分:🌕🌕🌕🌕🌑🥢牛油果酱鸡肉意粉 💰98✨👩🏻‍💼大孖系牛油果超级爱好者,大推呢款意粉,餐厅以淡忌廉、全脂奶、花奶🥛制作酱汁基底,加入牛油果蓉同洋葱粒🧅质感顺滑挂汁😍意粉粗幼度介乎港式粗意粉同西式幼意粉中间,都几爽口,相信将意粉有过「冷河」令到意粉唔会腍🍝✨虽然牛油果🥑系属较淡味既超级食物,虽然热量高但系优质脂肪来源,忌廉白汁既奶香都唔会遮盖牛油果原味道,够

🥢甘荀汤(跟餐)

甘荀汤

👭🏻孖妹评分: 🌕🌕🌕🌗🌑

🥢杂菜沙律(跟餐)

杂菜沙律

🥢牛油果酱鸡肉意粉 💰98

牛油果酱鸡肉意粉

✨虽然牛油果🥑系属较淡味既超级食物,虽然热量高但系优质脂肪来源,忌廉白汁既奶香都唔会遮盖牛油果原味道,够哂creamy
厨师👩🏻‍🍳采用左低脂高蛋白质既鸡柳,稍为简单调味,鸡肉份量多而且肉质好嫩滑,完全唔鞋口🥰,好似慢煮肉既质地😆

👭🏻孖妹评分:🌕🌕🌕🌕🌖

🥢鲜番茄酱大虾意大利饭 💰118

鲜番茄酱意大利饭

✨今日餐牌唯一既Risotto 款式,番茄酱汁以茄膏🥫茄汁、鲜番茄🍅煮成,微酸番茄酱汁配上车厘茄、红椒粒、软硬适中椭圆形既饭粒,啖啖都充满好fresh鲜茄味😜
✨一共有4️⃣大只虾仁🦐好新鲜弹牙,👷🏻‍♀️细孖觉得如果虾仁腌得入味啲会更加加分

🥢香煎澳洲10oz西冷扒配韩式烧肉汁 💰198

香煎澳洲10oz西冷牛扒配韩式烧肉汁

✨👭🏻孖妹叫左7成熟,有阵炭烧味道,色泽带少许粉嫩,牛味重肉汁算多,较瘦位置会有少少韧但可以接受🙃
✨西冷扒旁边有黑椒+粗盐 & 韩式烧肉汁比客人点,韩式烧肉汁味道浓郁带甜,钟意浓/重口味可以拣烧肉汁;想要牛扒原味更突出可以拣黑椒+粗盐
✨另外以铺满紫菜粉粗薯条🍟沙律菜🥗配黑醋汁作伴碟;薯条外脆内软,薯味重又够绵☺️而且炸得干身👩🏻‍💼大孖本来keep fit 唔食,最后都不自觉地食左好多😆

🥢精选蛋糕 - 三重朱古力蛋糕 💰28

精选蛋糕  -  三重朱古力蛋糕

✨本来👭🏻孖妹想叫伯爵茶奶冻🍮可惜今日摸门钉冇得order,最后加左精选蛋糕
✨蛋糕正方形size适中,主要分成🍫黑朱古力薄Mousses面配香浓幼滑牛奶朱古力Mousses中层、湿润海绵蛋糕夹心🍰焦糖拖肥朱古力脆脆底层🍪由软滑到酥脆,形成强烈对比三层口感☺️碟底配上诱人士多啤梨果酱🍓另有橙黄色龙珠原果伴碟解腻,又增添圣诞气氛🎄为呢餐划上完美句号

👭🏻孖妹评分:🌕🌕🌕🌕🌕

🥢热抹茶(跟餐)

热抹茶

✨餐厅将抹茶🍵粉加入热水,用膳后饮茶类饮品解一解油腻感

👭🏻孖妹评分:🌕🌕🌕🌗🌑

🥢热咖啡 (跟餐)
热咖啡

✨👷🏻‍♀️细孖叫左斋啡,温度啱啱好够热🔥,面有一层薄薄白色泡沫证明系即磨咖啡而且咖啡豆带少量油脂,咖啡芳香度算高,估计系中度烘焙咖啡豆,酸度较低,啱哂👷🏻‍♀️细孖胃口

🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹

✍🏻总评: