2022-10-12
同屋企人黎左石门富临饮早茶, 见酒楼做紧晚市大闸蟹放题超吸引!!! 结果即晚就黎食大闸蟹喇原来一年一度既大闸蟹季节又黎喇, 唔系见到promo都唔知丫, 系时候要擦餐返劲嘅$498/位 两小时任食大闸蟹价钱都算合理呢个大闸蟹放题除咗食大闸蟹之外仲有几款小菜......例如片皮鸭, 椒盐猪扒, 炒时蔬, 四季豆等等另外每位仲有鲍鱼同花胶响螺鸡汤一盅凉拌小食就有猫耳朵同手拍青瓜~~ 钟意有饭落肚嘅朋友仲可以叫糯米饭,又有流沙包可以填肚,唔会惊净系食蟹唔够饱甜品都有三款选择,分别系芒果布甸,枣皇糕同桂花糕大闸蟹分三种食法有清蒸花雕蒸同埋盐焗 难得有咁多款口味梗系每样都要试啦所以一坐低就即刻落单啦等咗唔使十分钟就已经有蟹上啦,呢度都唔错呀每次叫都上得好快唔会揼波钟 三款食法当中我最钟意盐焗,有葱油又盐焗同大闸蟹嘅味道非常夹 惹味得嚟又唔会遮盖大闸蟹膏嘅鲜味,超好味丫!!花雕蒸就带种芬芳酒香嘅味道,同蟹嘅鲜味非常搭配!而清蒸就当然系原汁原味啦三种食法各有喜好大闸蟹有公有乸,只只都爆膏,蟹膏金黄甘香,口感细腻绵密,忍唔住食完一只接一只,停唔到口,超好味丫!!片皮鸭即叫即整,饼皮松软热辣辣~~鸭皮香
另外每位仲有鲍鱼同花胶响螺鸡汤一盅
甜品都有三款选择,分别系芒果布甸,枣皇糕同桂花糕
花雕蒸就带种芬芳酒香嘅味道,同蟹嘅鲜味非常搭配!
而清蒸就当然系原汁原味啦
三种食法各有喜好
片皮鸭即叫即整,饼皮松软热辣辣~~
鸭皮香脆又充满油香,夹埋葱丝青瓜加埋特制酱汁一齐食就perfect啦
和味鲍鱼属于冷盘,冻食嘅鲍鱼鲜味十足肉质软腍弹牙
呢个花胶响螺鸡汤真系冇得顶!!好耐冇饮过咁浓咁鲜味嘅汤 炖汤真材实料每碗都有几块花胶,滋补养颜
四季豆配肉碎同榄菜炒好惹味
椒盐猪扒有阵阵嘅咸香,猪扒肉质松软带有肉汁,唔会干柴
呢道既蒜蓉炒生菜都特别清脆惹味,师傅掂呀!
小食有猫耳朵同手拍青瓜~
作为开胃菜都系唔错嘅选择!
甜品我就试咗芒果布甸,每杯都好多芒果粒,布甸软滑清甜
特别要赞下呢度嘅侍应好helpful, 随传随到,跟单又足