2017-12-24
最近有少少秋风起,想食d惹味嘅嘢。是日收工又约咗朋友去庙街,search咗附近食肆,评论甚佳,便决定一试~ 讲真,铺位真系要花少少时间睇Google先揾到。不过,胜在喺Austin同Jordan行过来嘅时间都差唔多,所以我哋一行三人兵分两路都好快会合。餐厅都有几张大台,多人聚会都冇问题。menu选择众多,主要系海鲜同风味小炒为主。豉椒鹅肠这份豉椒鹅肠真系炒得好够锅气!鹅肠洗得够干净,都算厚,搭配埋青红椒、洋葱等一齐爆炒,又爽脆,真系想唔好食都难~ 有大排档风味嘅小炒,又点少得冰冻🍺~ 豉椒蛏子皇本人最爱蛏子皇今晚lee几只真系够晒大!成个手掌咁大~同样都系豉椒炒,惹味非常,真系需要来碗白饭吖~ 蒜蓉粉丝蒸扇贝食完两个重口味嘅小炒,饮啖🍺,清清喉,蒜蓉粉丝蒸扇贝就送上了。简单嘅蒜蓉粉丝蒸,就可以突出食材嘅鲜味。但略嫌扇贝细只咗少少。上汤豆苗落单𠮶阵,sales哥哥一再推介,话仲嫩过佢窝🤪 佢咁落力推介,我哋一于试下啦!出来又几好啵!豆苗真系要够嫩,又要有油水+汤汁先可以辟除𠮶阵臭青味,如果唔系就会太寡。lee𠮶上汤豆苗完全做到~ 唔洗每次都系上汤白菜仔/蒜蓉炒时菜咁闷啦~乳鸽乳鸽系必试推
餐厅都有几张大台,多人聚会都冇问题。
menu选择众多,主要系海鲜同风味小炒为主。
豉椒鹅肠
豉椒鹅肠
蓝妹啤酒
有大排档风味嘅小炒,又点少得冰冻🍺~
豉椒蛏子皇
豉椒蛏子皇
蒜蓉粉丝蒸扇贝
蒜蓉粉丝蒸扇贝
上汤豆苗
上汤豆苗
乳鸽
乳鸽
乳鸽系必试推介!皮脆肉嫩冇得弹,腌得够时间,好入味,size都颇大~ 我哋系跟餐拣咗一只试下先,食完想encore,结果当晚有两张大台,每人一只好快沽清😞 意犹未尽......
啫啫芥兰煲
啫啫芥兰煲
来排档,又点少得啫啫煲仔菜~ 这款芥兰煲味道不错但略嫌芥兰太腍,如果爽脆d就更好啦~
黄金海中虾
黄金海中虾
以咸蛋黄为材的小炒,也是我的最爱之一。当选黄金大虾🦐啦~ 炸至金黄的大虾,加入用咸蛋黄及其他调味料开好的酱料快炒,令每只🦐都均匀沾上蛋黄酱。🍤双弹,连壳都食得到。
芒果布甸
芒果布甸
埋单𠮶阵,餐厅送上免费饭后甜品作全晚的收官之作。有芒果的清香,加花奶食,更香滑,不甜腻,不错。
虽然餐厅位处于佐敦与柯士甸之间不算最便利,但风味十足,间中约埋三五知己,都几滋味咖!