2022-05-21 1735 浏览
今个月见到街市,超市都买紧松叶蟹,心思思想食番只。收到朋友信息,话这呢间酒楼做紧298元一只,堂食外卖都得,咁我就去酒楼食,可以干手净脚。平日晚市都有好多客。坐底即落单,松叶蟹一只。之后再睇下餐单加其他菜式。我哋得两个人,今次系为咗食蟹先嚟,所以唔会叫太多嘢食。最后决定每人叫个炖汤,加多个渔香海鲜烧豆腐。炖汤先上,羊肚茵炖螺头。汤够热,羊肚茵散出淡淡香气,汤内都有好多料,螺头切成片状,炖完都冇咩味。成个汤唔会好咸,味道刚刚好。饮完汤,渔香海鲜烧豆腐送到。煲仔上,成煲料都热辣辣,豆腐皮薄内嫩,吸满酱汁好好食,汁有少少辣,够惹味。海鲜有珊瑚蚌、虾、带子,样样都爽口鲜味。食食吓,主角上场,大大只橙红色的松叶蟹放系一只大碟上上台。蟹钳、蟹脚、蟹身呈现眼前。打开蟹盖,一大埋墨绿色嘅蟹膏呈现眼前,用匙羹挖出来食,食极都仲有。蟹钳大块肉,肉质鲜甜中又有些咸味,食得出系海水味呀。蟹脚都唔差,一样有好多肉。呢种蟹个壳本来好易剪开,不过酒楼把较剪钝钝哋,要俾D耐性先得。食完只蟹好满足。唔驶煮唔驶洗,有靓蟹食,真系唔错。呢间酒楼嘢食几好,只系服务差少少,不过为左食就包容下。

羊肚茵炖螺头
渔香海鲜烧豆腐