2017-07-05
之前有一晚同我老公食过呢间「夜粥」,一试难忘,已经想再来帮衬多一次,近日晚上经过,见到里面人头涌涌,可见美食带来好生意是很正常的现象!好朋友搬咗过来新蒲岗,一于约埋佢两公婆带佢哋去试吓呢间海鲜粥底火锅,今晚约埋佢哋两个加埋我老公,四个人,好彩嚟到嘅时候刚刚有四个位,唔使等。唔知系咪季节唔同左,见到今次啲嘅鲍鱼、蚌、蟹,比上次仲多肉仲大只左!店员好好招呼,帮我地一次过落定啲虾蟹同鲍鱼,等佢哋可以同时滚,比较悭时间,而因为虾熟所需嘅时间比较短,我哋就先食大虾。啖啖肉,劲鲜甜!店员好细心咁样比一个大碟比我哋,等我哋可以将已熟嘅海鲜放上去慢慢食,朋友老公捞到一大堆虾,朋友讲先知道原来每人有两只,真系几抵食。每人有半只蟹,但系都好旧式,因为只蟹好大只,而且啲肉好鲜,仲有少少膏,好香溜。哗!鲍鱼大大只,口感好好,又唔会太韧。蚬又有大又有细,啲肉滑溜溜!有我最喜欢嘅多宝鱼,啲肉超滑,而且仲有好多系鱼背为,特别肥美。个汤底,只不过系一啲类似米水嘅东西,冇其他调味,但系啲海鲜就咁食都觉得好好味,本身嘅海鲜味已经唔需要其他嘅额外调味,超赞。个餐包埋五款自选配料,今次我拣咗鸡件、贡丸、金菇、午餐肉、墨鱼滑:
啖啖肉,劲鲜甜!店员好细心咁样比一个大碟比我哋,等我哋可以将已熟嘅海鲜放上去慢慢食,朋友老公捞到一大堆虾,朋友讲先知道原来每人有两只,真系几抵食。 每人有半只蟹,但系都好旧式,因为只蟹好大只,而且啲肉好鲜,仲有少少膏,好香溜。 哗!鲍鱼大大只,口感好好,又唔会太韧。蚬又有大又有细,啲肉滑溜溜! 有我最喜欢嘅多宝鱼,啲肉超滑,而且仲有好多系鱼背为,特别肥美。 个汤底,只不过系一啲类似米水嘅东西,冇其他调味,但系啲海鲜就咁食都觉得好好味,本身嘅海鲜味已经唔需要其他嘅额外调味,超赞。
金菇份量几多,又够爽。 我哋仲加咗钱追加手切肥牛,好肥美,好香牛味。 吸收了所有海鲜美食嘅精华,系时候要炮制呢个靓靓粥底! 今次都系拣咗比较杰嘅粥,鲜味更加浓郁,特别滑身!加入南瓜粒,有少少甜,好喜欢!