2023-09-06 2830 浏览
以前因缘有合作嘅机构同事,无见几年,原来已经转咗工,虽然跑道一样,但比以往轻松咗。相约出嚟聚一聚,再详细讲吓近况,兼听吓佢嘅旅游经历。相约一个中间点,太子就最合适,揾一揾就「苏山鸡饭」,因为一来几钟意食马拉嘢,二来旧年年尾曾到访过其长沙湾店,觉得好唔错。 地方唔喺好大,但胜在四四正正,装修亦都雅致,占大部份都喺卡位,够阔落,舒服好坐。正好晌外面有啲外卖单张拎,扫瞄晒出嚟俾大家参考菜式嘅选择,由午餐、下午茶、招牌鸡饭、推介、汤粉、蔬菜、小食、特色饮品到甜品,都充满星马风味,难得喺价钱贴地。 餐具、纸巾就放晌枱上,见到二维码,就知又喺自助落单。当然,搞唔掂可以揾侍应帮帮手,不过,都喺趋势,要习惯吓。 Susan鸡翼 +$22点主食可以以半价另点小食,所以,加配咗一客鸡翼,以店主嘅名起名,应该有番咁上下。餐牌就话3只,睇落唔止㖞,有全翼,有鸡锤㖞,半价咗真喺超抵。最正炸得甘香,却唔干身,一口咬落去皮脆肉嫩,调味啱啱好。 牛车水酱油鸡饭 $85主食拣咗一客鸡饭,一客老鼠粉,先介绍呢个酱油鸡饭,之前好似无嘅。份量都几足,酱油鸡几似豉油鸡,浓郁得嚟带点甜味,而啲鸡肉又几嫩滑,外皮有点爽。 仲有埋啲
,都充满星马风味,难得喺价钱贴地。
Susan鸡翼 +$22

Susan鸡翼
牛车水酱油鸡饭 $85

主食拣咗一客鸡饭,一客老鼠粉,先介绍呢个酱油鸡饭,之前好似无嘅。份量都几足,酱油鸡几似豉油鸡,浓郁得嚟带点甜味,而啲鸡肉又几嫩滑,外皮有点爽。 仲有埋啲凤爪咬下,除酸姜片,仲有佐食嘅3款酱汁:秘制辣酱、姜蓉、黑酱油,够晒传统、地道。 个鸡油饭有别平常所见,比较深色,问问店员,原来煮鸡时,用上啲日本花菇、元贝、多种香料增味,加埋啲鸡油、斑兰汁,所以,个饭真喺色香味全。 个套餐本身跟冬瓜鸡丝汤,但可以+$10转为轻怡排骨茶,朋友就想试一试。白胡椒肉骨茶饮落阵阵白胡椒香,少咗朕药材味,对好多人嚟讲变得轻怡易入口,猪肋排亦炆到好腍、好松化,啲肉一咬就开。
地道白咖哩老鼠粉 $70

好似都好耐都无食过老鼠粉,所以,点都要试一试架喇,同样又喺份量十足,而里面豆卜、叉烧、鱿鱼、芽菜、通菜、蛋,好丰富架。啲粉仔几有咬口,不过,白咖喱就无预期咁重味。
地道白咖哩老鼠粉
地道白咖哩老鼠粉
鲜油咖央多士 +$15

咖央多士都喺放晌小食类,所以,我哋又可以以半价选一客,唔喺讲笑,中间件鲜牛油厚到呢,睇见就只想到两个字:邪恶。多士烘得香脆,中间嘅咖央清甜,牛油溶咗少少,就更香滑,果然好食。
鲜油咖央多士
仙草椰奶冰 +$18

仙草卖晒,改咗珍珠,当然口感喺唔同晒,前者柔滑,后者烟韧,不过,朋友两样都OK。而椰奶嘅奶味几重、几香。
仙草椰奶冰
薄荷咖啡 +$18

我就胆粗粗试个薄荷咖啡,睇色泽就似喺咖啡加咗啲薄荷糖浆,而唔喺就咁用薄荷叶,因为色泽呈少少泥灰色,感觉无咁好睇,但味道又确唔错㖞,几夹,咖啡中渗出阵阵薄荷凉意。再加埋一球云呢拿雪糕,令杯咖啡更香滑。
雪糕薄荷咖啡
整体而言,再嚟食过啲嘢都晌番水准之内,无乜失威!