2024-04-11
间唔中都会想上去山顶望吓个夜景,特别系工作大压力嘅时候,望住个夜景真系可以排忧。山顶其实都有几间唔错嘅餐厅,呢一间系其中一间我好钟意嘅,如果唔系好大风嘅话都会想坐喺出边食。‣ Chicken Tikka $268鸡嘅外表烧到有啲微微焦黑,但系食落去完全唔会觉得有㶶味。鸡肉嫩滑多汁,同时你会食到好多唔同嘅香料味,例如茴香。食落去嘅时候都会有一种淡淡嘅烟熏味,搭配芫荽酱令鸡肉味道更加清新。我自己好钟意𠮶种复杂嘅香料味,但系如果本身唔特别钟意咁重香料味嘅人,就未必钟意食呢一道菜。‣ Railway Mutton Curry $388本身我唔食羊肉,不过系男朋友嘅极力推荐底下,我都有试。肉炖到好软腍,但系唔会冇咗肉嘅口感,就算我好唔钟意食羊肉都好,都忍唔住食多咗几嚿。如果你本身好唔钟意羊膻味,但系你又好想试吓啰羊肉,我会极力推荐你试吓,可以话已经几乎系冇晒所有嘅羊膻味。可惜嘅系毕竟我对呢浸味道好敏感,最后都系转投鸡肉嘅怀抱。*食到差唔多嘅时候,侍应哥哥听到我吸鼻水𠮶啲嗦嗦声,就问我系咪觉得好辣。其实我唔系觉得好辣,不过个鼻唔争气,我就同佢讲话有少少辣。佢就笑一笑我,然后冇几耐佢就捧住两杯姜奶茶
‣ Chicken Tikka $268
‣ Railway Mutton Curry $388
*食到差唔多嘅时候,侍应哥哥听到我吸鼻水𠮶啲嗦嗦声,就问我系咪觉得好辣。其实我唔系觉得好辣,不过个鼻唔争气,我就同佢讲话有少少辣。佢就笑一笑我,然后冇几耐佢就捧住两杯姜奶茶话请我同男朋友饮,隔离仲有细细块曲奇饼,个吓觉得好窝心。