2018-01-21 1610 浏览
呢轮个市升到巴巴声, 守左多年嘅蟹货终于可以松绑了。所以我就约咗我嘅良师益友兼三流分析员一齐去庆祝,再部署吓下一步嘅路应该点走。但系佢话呢排有project 要赶,日日都要挨夜瞓得四、五个钟,但见我咁耐冇揾佢,话点都要舍命陪君子㖞!我哋去咗油麻地八文楼,一个卧虎藏龙的地方。唔好睇佢旧旧地,但里面揾食绝对多惊喜。远近驰名的扎肉法包、火锅、川烧、鸡煲、日食、甜品、点心同几十年老舖烧鹅小菜。好多人山长水远都特登过嚟呢区揾食,贪佢多选择得来价钱亲民,食店开得夜,气氛又热闹,泊车仲好方便添。最重要梗系好味啦!但佢话呢轮挨得夜多牙肉开始有啲痛,食乜都得唔热气就OK。咁我就即刻谂到带佢食咩好。去到门口我个friend 即问: 「吓!打边炉?好燥㖞!」「信我啦!」我哋入咗去之后,谂都唔使谂就order 左一个老鸭锅。睇返介绍,呢度嘅老鸭锅,系用江苏老鸭同埋萝卜炖煮两个钟而成。而用老鸭同埋萝卜做打边炉汤底呢,系冇咁热气架!之前对中医食疗都有少少研究:鸭肉味甘咸、性凉、归脾肺肾。滋五脏之阴、可补虚劳、养胃生津、清热健脾,专治身体虚弱、病后体虚等,出名补而不燥。萝卜味甘辛、性凉、归肺与大肠。普普通通一个萝卜

去到门口我个friend 即问:
「吓!打边炉?好燥㖞!」
「信我啦!」
我哋入咗去之后,谂都唔使谂就order 左一个老鸭锅。

之前对中医食疗都有少少研究:
萝卜味甘辛、性凉、归肺与大肠。普普通通一个萝卜都有清热生津、消食开胃、下气宽中、化痰顺气等功效,唔讲得笑。

话咁快老鸭锅就上枱啦!除咗老鸭同萝卜佢仲有D菇一齐煲架。
呢度嘅特色系先饮汤、再加汤后火锅。一个火锅汤底卖$148系略有少贵,但系如果当炖汤饮呢,就好抵,去买包急冻即飮老火汤,一碗都要成五、六十蚊啦!何况佢仲可以饮汤同火锅两食。
金捞老鸭汤(半只)$148

我哋两个试咗第一啖,正呀!
好清甜,十足十阿妈煲嘅老火汤一样,即刻饮多一转先。

金捞老鸭汤

鸭肉好嫰滑,似乎系新鲜鸭。有个青色嘅辣酱可以点,味道几特别,用来点鸭好夹。

青辣酱

火锅配料我点左鹿儿岛黑豚肉,因为猪性平,打边炉冇咁热气。再加上见佢原价$198依家特价$108,就佢啦。
鹿儿岛黑豚肉 $108

点知特价嘅嘢都系差D,买相都可以但系冇乜猪肉味又少少鞋。

反而脆骨腩好抵食,$68就有七大块,下面垫底的唔系菜,而系成十旧细的连骨肉,件件食落都索索声,好爽口又有鱼味,必食推介!
脆骨腩 $68

黑柏叶卖晒,唯有食牛柏叶啦⋯⋯
牛柏叶都OK爽口正常货式,但系边食边怀念我最爱嘅黑柏叶,可惜成日都食唔到,建议入多啲货。
牛柏叶$48,  辛辣面  $20

杂菜并盘包括有生菜、菜心苗同埋娃娃菜,D菜都几精神架!
杂菜 $38

其实佢都仲有几多特色野,例如自制虾条同神秘手打丸。可惜哋已经饱饱,冇肚再试了。

自家制饮品类有三款选择,分别系石斛竹蔗茅根水、柠檬薏米水同埋洛神花茶。

呢个场合,我推介俾老友就系石斛竹蔗茅根水。因为佢够晒清热下火,石斛仲系专门舒缓下佢果D唔够瞓嘅虚火。饮落系足料清润既,唔会太甜,味浓唔淡,对下火应该有啲功效。
石斛竹蔗茅根水 $48

讲到呢度我也不妨问下呢个三流分析员,到底而家个市系咪虚火,要撤退定仲有得去?之后佢就俾咗几只我研究下。咁开心,呢餐等我来!

其他:
餐厅阔落好坐,鸭汤一流,火锅配料份量不少。侍应哥哥都几好招乎,久不久帮我地个火锅加汤同撇油。

金捞老鸭汤(半只)$148
金捞老鸭汤