2017-04-26 222 浏览
金公馆是新开的川菜馆,除了有一般川菜之外还有火锅可以选择。我特别喜爱它的用具和盛菜的器皿,特别古色古香。特别系茶杯,像古时喝酒的杯,喝得有意思。先来两个凉菜,来起个前奏。蒜泥白肉系嘅至爱,虽然食完之后个口可能会有好特别嘅味道,但系就忍唔到好想食。薄薄嘅猪肉片加青瓜片,中间仲有一大堆蒜泥,甜甜辣辣,正。椒盐九肚鱼,咸香,蒜香。有啲朋友就觉得个九肚鱼可以在干身返少少会更好食,但系我觉得咁样,外面有一点点湿,入面肉嫩,都别有一番风味。胡麻鲜淮山,其实我煮送𠮶阵时候都钟意用淮山,因为觉得佢嘅感觉好健康,而且咬落去索索声,好清甜爽口。用来做凉菜估不到感觉很好,今天最大嘅功效还可以解辣,吃一旧辣感即减退,呵。到了主菜,覇王炒辣子鸡。鸡切了粒粒,和辣椒一起炸,味道惹味。要赞一下的系它的辣椒干,吃落很香脆,还没有渣,岩唒我呢d中意食辣嘅人。还有不得不提的水煮牛肉。看到上面血红的一片,心情已经上涨。滑不溜手的牛肉,夹起来需要有一定的筷子工。入面配料还有青瓜,竹笋,芽菜同薯粉。薯粉系精华的所在,吸收了麻的痺,辣的香。边吃边冒汗,过隐得很。灵芝菇炒莴笋丝,虽然辣嘅系非常之好食,但系有阵时后都要揾啲清新嘅中和
灵芝菇炒莴笋丝,虽然辣嘅系非常之好食,但系有阵时后都要揾啲清新嘅中和一下,呢一个莴笋咬落去好爽甜,比刺激嘅感觉稍为得到舒缓。
到咗甜品,我拣咗最钟意食嘅雷沙汤丸,有三件个匙羹放着一粒,十分精美。外层烟韧,入面渗出芝麻香,作一个完美的句点。
川菜系香港食一向都不便宜,这里的川菜价钱却不贵,份量又大,胜价比高。值得再试一下拒嘅火锅先。
  • 水煮牛肉
  • 青瓜豆浆