2009-05-11 15 浏览
自己本身星期日要返教会,所以有咗星期六返长短周真系好用好多!加上自己住晌南丫岛,一到短周一出门口就可以周山行,爽呀!趁早前个短周星期六,同老婆晌南丫岛周围行,发掘吓其他新路线,最后行返出大街,又唔想返屋企煮,揾咗蔡记医肚就算。叩咗一客煎饺子($12/6只),螺肉(又$12),加个牛杂手打粗面($18),整多杯豆浆添($5),临尾再追加多碗豆腐花($6),行完山,肚饿饿,食咩都好似好味D,但个螺肉例外,唔好食,除咗好淡口之外,D肉质好怪,又唔算霉,但一D都唔爽,「腍蔗蔗」咁!煎饺子同手打粗面都OK啦,不过不失无特别,而豆浆同豆腐花就一定要叫,尤其个豆花,又足豆味,仲超滑添,「殊」一声就滑过喉咙落咗个胃度!个人觉得好过近洪圣爷滩个边嘅阿婆豆腐花。

煎酿饺子
牛什粗面