2022-06-15 486 浏览
北角早排开左个集合几间小店嘅外卖自取点 佢有个中央厨房集合唔同餐厅 食客先向个别食店落单 再喺中央厨房外面自取😆形式几新颖🐻率先试左呢间专卖石磨手刮肠粉嘅耘—- ʕ•ﻌ•ʔฅ —-肠粉即叫即制 非常热辣辣♨️要赞嘅系肠粉皮真系好薄透~晶莹剔透😀望到哂内馅有咩食落够滑捋捋 完全唔黏口唔痴底 亦有米香🤭自家制酱油有点惊艳😮睇返店家简介~原来系经过肉汁烹煮🥩质地比较稀&轻身 食落有淡淡咸香 唔似一般豉油咁稠身咁浓味 所以仲食到肠粉本身嘅米浆香味💟猪肉肠粉+粟米粒食落似免治猪肉 肉质滑嫩 配上同样滑溜嘅外皮 一放入口就直滑喉咙😯加配嘅粟米粒份量好慷慨~粒粒都胀卜卜 加添一点鲜甜🌽💟蜜汁叉烧肠粉+生菜丝呢款望落虽然无咁靓仔🤭但馅料同样好足叉烧切成粒状 唔会太肥 配上大量生菜丝口感更清新🥬—- ʕ•ﻌ•ʔฅ —-🌯粢饭意外发现仲有粢饭 ☺️味道都不错啊糯米唔会手太硬太干🌤早餐食都唔觉得难消化不过无趁热食🙁所以唔知旧油炸鬼本身脆唔脆但系食落都唔错 唔会有千年老油𠮶种油溢味🤣而且肉松几香 仲好够份量 🥛微糖豆浆(热)完全唔甜 饮落好滑又好重豆香~推荐热饮😌饮完好舒服啊—- ʕ•ﻌ•ʔฅ —-整体觉得几抵食
北角早排开左个集合几间小店嘅外卖自取点

🌯粢饭
意外发现仲有粢饭 ☺️味道都不错啊
糯米唔会手太硬太干🌤早餐食都唔觉得难消化
不过无趁热食🙁所以唔知旧油炸鬼本身脆唔脆

🥛微糖豆浆(热)
完全唔甜 饮落好滑又好重豆香~推荐热饮😌饮完好舒服啊

整体觉得几抵食🙌🏻
手工肠粉有水准👍🏼制作都几讲究 特别系秘制酱油🧂好加分!
同埋可以预早Whatsapp落单 一去到就拎得 够哂方便🤭
佢喺 #中环 都有分店 港岛区朋友可以试下🥰