经过中环𠮶阵,无意中见到四季常餐嘅餐牌,出名食「叉烧滑蛋饭」,睇落几吸引,啱啱又系午餐时间,就入去试吓啦!谂住一次过食多啲,最后叫咗个「叉烧滑蛋拼滑牛双拼饭」。出餐够快,等咗一阵就上枱啦。一睇就觉得好正,炒蛋煎到金黄色,卖相靓仔。入口滑溜溜,最正系啲蛋汁流晒落白饭度,食落完全唔干,饭都变得好惹味,好满足!叉烧就普通啲,系瘦叉,唔系𠮶啲肥叉,少咗啲油香味,但又唔算太差。反而滑牛肉好出色,肉质够嫩,完全唔韧,食落都几入味,配埋滑蛋饭一齐食,口感又滑又香。总体嚟讲,呢个双拼饭算系简单满足,价钱合理,特别啱啲想快快手搞掂午餐嘅人。如果你钟意滑蛋饭,呢度呢个真系值得一试!

滑蛋叉烧拼滑牛双拼
2024-12-07