2020-07-04
鸡煲系一个我暗恋咗好耐嘅菜,系佢大行其道果几年,佢实在太火,等就闲闲哋十几张枱,我年少气盛,边等得咁耐,之后周街都系鸡煲,又到我唔志在食...加上开得多,自然良莠不齐,有嘀连锁嘅做得都几差,个鸡煲个汁,重好似嘀粉都未开稀咁,食多一,两次就放弃咗佢没落之后,我间中都重谂起佢,但佢太油腻又带点热气嘅缺点,搅到我成日提出都俾人投反对票今次好彩啦!系麻雀会格离有间鸡煲!系我大力怂恿之下,终于如愿以偿食返一次我朋友竟然有食开呢间!就由佢发板啦!呢个牛肚鸡煲真系好野味,大量葱头,芫荽,一打开个盖已经香气四溢,有个哥哥仔帮你即场煮,鸡又够滑,牛肚索哂嘀辣鸡汁,好食到根本停唔到,超快就食完加汤打边炉啦!手切牛够厚,油脂分布平均,滚两滚已经食得,牛味重,花胶筒够厚,一睇就知唔系果嘀合成花胶,一百松嘀一碟,价钱合理!佢嘀野都好新鲜!而且鸡煲个汁香辣适中!加上大量新鲜香料,唔系就咁开粉果种!食完都冇好口渴,睇返嘀相,我又想再食啦!最衰食呢嘀要多人先食到,唉~下一次又唔知几时啦⋯⋯
超快就食完加汤打边炉啦!