2020-11-16
之前九龙城公和准备结业𠮶时,引起咗好多人“突然”关注,“突然”变咗铺头嘅忠实fans~想讲嘅系倒不如趁啲铺头未消失之前,努力记住佢嘅味道、佢嘅故事,咁样先唔会后悔架嘛😹除咗公和,香港都仲有其他老字号荳品铺,旺角嘅廖同合荳品厂就系其中一间🥰佢系喺旺角广东道街市入面,亦即系以前嘅中国冰室附近☕👇🏻门面两边嘅字系开铺特登请书法家写🥰廖合同其实系百年老字号,清朝𠮶阵喺广州开业,后期搬到香港继续做,直至1961年搬到而架呢度,净系呢间铺已经喺旺角超过半世纪啦!长沙湾𠮶间 顺兴隆桂记荳品厂 都系佢地呢间后尾分出黎架~呢度有卖每日新鲜制造嘅👆🏻豆腐、豆卜、豆腐花、豆浆,当然仲有捞饭最好味嘅腐乳👇🏻啦😆👆🏻铺头嘅格局停留喺六十年代👇🏻👇🏻连餐牌都系传统嘅白底红字,嘢食价钱亦唔贵,最贵都只系13蚊嘅煎豆腐👍🏻由于食咗午餐先过黎,净系试咗碗热豆腐花🥣豆味好浓,而且好滑,系用石磨磨出黎先可以咁滑、咁有豆味!豆味香又唔会苦涩👍🏻而且食落去个感觉系好棉🥰唔洗点咬,入口即化😹如果想甜啲,可以落少少黄糖👍🏻一样咁夹架~
👇🏻门面两边嘅字系开铺特登请书法家写🥰
👆🏻铺头嘅格局停留喺六十年代👇🏻