2017-11-05 756 浏览
爸爸生日,所以就一家人出街食饭庆祝下!因为屋企人都钟意食中菜,就谂下有冇中菜啱佢哋食时啦。同事话佢哋啱啱去完一间私房菜觉得唔错就介绍俾我哋。我之前都未去过私房菜,今次系第一次,同平时唔唔同既系我地可以先攞菜单,再覆佢地想食咩,餐厅再预备食物!😃😃餐厅位于观塘嘅工业大厦,唔讲真系唔知呢度有餐厅!我哋当晚由观塘地铁站行到去餐厅大约10分钟,唔算好远。😙入到去见到都几多人。职员就问我哋booking,再安排位置,然后按我哋菜单上菜。😊大鱼豆头豆腐汤首先上咗豆腐鱼头汤。个鱼头好大个,先煎左再煲,所以个汤颜色好奶白,完全无腥味,好重料,个汤好甜!五个人分,每人至少都饮到两碗卤水拼盆呢个本身系麻辣卤水拼盘,但系因为我哋唔食辣,职员知道后,好好咁同我地走辣!私房菜就系有个好处,就系会根据你嘅口味而准备食物!like it!拼盘有卤水猪肚、猪肠、牛肚、青瓜手撕鸡。真系要赞下个卤水!叶得好入味,好香,猪肚猪肠同埋牛肚都好淋。而啲青瓜手撕鸡林左麻酱喺面,青瓜青新,几啱胃口,好爽好Fresh!蒜蓉蒸大蛏子圣子一定要系大只先至好食,而呢一只真系大蛏子嚟架!每一只圣子都有手掌咁长!圣子肉好厚身,食落好爽,面头有

大鱼豆头豆腐汤

砂锅大鱼头豆腐汤
卤水拼盆

卤水大拼盆

蒜蓉蒸大蛏子

圣子一定要系大只先至好食,而呢一只真系大蛏子嚟架!每一只圣子都有手掌咁长!圣子肉好厚身,食落好爽,面头有蒜蓉同埋粉丝,加埋葱同埋莞西好香,好好味。
蒜蓉粉丝蒸特大蛏子皇
花雕蛋白蒸大肉蟹

大肉蟹可以选择姜葱炒、蒜蓉炒或者四川炒等食法。因为屋企人唔食得辣,所以我哋选择咗花雕蛋白蒸大肉蟹。只大肉蟹真系好大只,超过成只手掌甘大!啲肉好实净,唔会梅晒,好新鲜。唔好睇只系得壹只蟹,其实拆开啲肉出嚟有好多。

蟹下面系蛋白,吸收左蟹嘅精华,时间掌握得好好,蛋白好嫩滑,除咗花雕酒嘅香味外,仲有少少嘅豉油同埋葱花,提升咗蛋白嘅味道。超正!
富贵金龙

条鱼上枱真系哗一声!好大条!卖相一流!😆😆条鱼唔用一般方便既清蒸嘅方法去烹调,反而花咗心思,用两种嘅口味去炸。果然系一条金龙!

厨师先将鱼肉拆出黎,再用吉烈同咸蛋黄方式去炸,两种口味都好脆,好香口!鱼肉好滑溜,两种既口味都好正!而我较喜欢咸蛋黄嘅方式,因为食落有咸蛋黄沙沙地既口感,好香咸蛋黄味。点埋配嘅沙律酱,味道更上一层楼 !
金华玉树鸡

呢个菜卖相好得,啲菜心好似鸡嘅鸡翼,好似识飞咁🤣🤣鸡肉同鸡皮都好嫩滑,食落好爽口!金华火腿唔似食开嘅咁咸,而系有少少甜甜地,正!真系好钟意食呢个菜,要比满分!😋😋
上汤浸时菜

蔬菜嘅种类都好丰富,有西兰花、红萝卜、香芹同埋杂菌,上汤唔会好咸,好够镬气,真系想连个汤都饮埋佢!😆😆
蟹油银芽炒面

个面炒得好干身,加埋银芽同埋洋葱嘅甜,三者配合得好好。
奶冻

好滑,云呢拿味。唔知有冇食错,食落仲有少少杏仁嘅味道。以呢一个甜品作结,真系好满足!
cheers!🥂🥂
呢个私房菜嘅水准好高,同事果然冇介绍错!推荐大家一定要来呢度试下,保证你食到舔舔脷!
砂锅大鱼头豆腐汤
卤水大拼盆