2021-12-28
1931 浏览
香港呢个美食天堂经常都有好多「过江龙」进驻,之前同朋友试完fusion菜,今次想试返啲地道台湾菜~星期日约左朋友喺中环见面,我地食完tea之后,就倾计直落到夜晚。朋友话想喺「Check-in Taipei」食晚餐,我都即刻举手赞成!😂仲记得第一次去「Check-in Taipei」系两年前餐厅岩岩开张嘅时候,当时被店舖既装修设计吸引而决定试菜。事隔几年,餐厅嘅设计风格都冇咩改变,依然系播紧台湾歌手嘅音乐。最开心都系听住周杰伦 Jay Chou嘅歌黎食台湾菜,话晒系台湾演艺圈四大天王最后既光同希望 🤣餐厅设计既餐牌有少少唔同左,不过依然囊括多款精选美食~ 有头盘、小食、主菜、饮品等,每一道菜都非常吸引。 我同朋友先点左两个主菜,再点左一道台湾特色小食 😍双色盐酥鸡 $88盐酥鸡一上枱就已经香气四溢,再配上手绘既双色图案,简直系色香味俱全。黄色既酱汁系柚子蛋黄酱,而啡绿色既就系松露酱~呢道小菜真系令我地赞不绝口😍👍🏻炸鸡表面既脆皮好薄身,入面既鸡肉鲜嫩多汁,非常滋味。我地食既时候沾少少双色酱,甜甜地咸咸地好过瘾。我好中意点佢既松露酱,酱汁令炸鸡更加香口惹味 😋另外,我地分别点左一碗招牌牛肉
我同朋友先点左两个主菜,再点左一道台湾特色小食 😍
双色盐酥鸡 $88
另外,我地分别点左一碗招牌牛肉面同埋一碗葱爆牛肉面。牛肉面都好高质,牛肉汤浓郁得黎又带点小清新😌每碗都有半只糖心蛋、三片豆腐、油条、虫草花同埋白菜。
葱爆牛肉面 $118
呢碗葱爆牛肉面系我点既,面条方面我拣左刀削面。我本身都好中意食刀削面,因为比较有嚼头。 呢到既刀削面十分弹牙,软硬适中😁 绿油油既香葱唔单止令牛肉面变得更香口,仲令到成碗牛肉面非常吸睛~😍👍🏼
至于牛肉方面🐮,比较多系瘦肉,绝少肥膏,所以食完三块都唔怕肥 😋 牛肉鲜嫩多汁,入口即化,香滑无比。「Check-in Taipei 」既牛肉好多都系连筋,烟韧爽口,中意食牛筋既朋友一定好满意。
招牌牛肉面 $108
朋友点左一碗招牌牛肉面,呢道菜系Check-in Taipei 既经典菜式,我地见到好多到访食客都必点呢款牛肉面。朋友同样拣左刀削面,佢非常满意牛肉既味道同质量,亦话啲豆腐同糖心蛋好正好好味。😋
再次觉得「Check-in Taipei」系一间有诚意既餐厅,每一道菜式都制作用心,一啲都唔马虎,地道真实嘅台湾风味令食客彷如亲临台北一样,好味又窝心 ☺️