2023-03-22
幸福锅西湾河多嘢食就出晒名啦~今次喺扫街集中地太安楼,竟然有一间装潢温暖明亮嘅台湾菜 「幸福锅」。一于试下先😋一望餐牌,好多款式嘅台湾锅可以俾你拣,好多款都好吸引,一下子真系唔知拣边款好~最尾决定试下,泡菜豚肉豆腐锅(小辣)首先佢会俾个迷你gas炉俾你,等个锅可以一路滚住一路食,个锅好足料,份量好够有大大片豚肉、泡菜、鱼豆腐、沙白蚬、米血糕、鹌鹑蛋、冬粉仲有一堆配菜,有菜有肉 配料款式又多,食到好满足。仲可以配埋方便面/宽条薯粉/粉丝/白饭,我哋就拣左宽条薯粉,食到最尾将成个宽粉落汤煮,索晒味,宽粉烟烟韧韧,好正~虽然我哋只系叫左小辣,但比想像中仲要辣,唔系太食得辣嘅朋友可以留意返~慢煮乌醋猪软骨配手工面呢个真系好惊喜,猪软骨已经炆到好腍好入味,软骨位置充满胶质,猪软骨有醋香,酸酸地,平衡番个油腻感,令猪软骨入口清爽好多,一啲都唔漏,啲面又爽又滑,话咁快就清左一碗面嘞~呢间台菜除左好多主菜吸引之外,仲有好多小食都好吸引,我同朋友都🤩🤩🤩好多款都想试~手工樱花虾饼就咁望上去,已经见到有好多樱花虾仔捞左喺入面,一食落去,味道好丰富,有猪肉、虾肉、葱花、仲有啲莲藕粒粒,食落去爽爽脆脆,好香口
最尾决定试下,泡菜豚肉豆腐锅(小辣)
慢煮乌醋猪软骨配手工面
手工樱花虾饼
士林咸蛋芋泥酥
炸得酥脆 内里又软糯,咬落去一股香甜奶芋味,芋蓉细滑,入面仲有咸蛋黄,咸蛋黄嘅咸香,衬埋香甜芋头味,真系层次再升华,呢个真系要试
最尾梗系要叫个甜品,件事先圆满啦😍
我哋叫左 红豆薏米芋泥三色芋圆,红豆配芋泥呢个配搭无得输,芋圆又烟烟韧韧,入面仲有埋仙草添~咁多款配料加埋,口感丰富,食完辣辣嘅锅之后,食番个冰冰凉凉嘅甜品,真系即刻舒服晒~
薄荷青柠荔枝乳酸梳打
食完咁多嘢,梗系唔少得有饮品解渴同解辣,呢杯梳打好清新~ 唔会太甜👍
黑糖姜母茶
朋友唔饮冻嘢,所以叫左杯好养生嘅热饮,黑糖姜母茶好够姜味,有啲干姜粒,红枣片,玫瑰花干,朋友话啲姜粒好够辣😆