2023-05-11
今日朋友带我去食湘菜,系小街入面,无人带真心唔会揾到。一入店铺,铺面唔算好大,光线偏橙色调,有温暖居家的感觉,枱凳十都系简简单单,以朴实为主。刚坐低就送上两个小食,炸花生和海带丝。炸花生十分香脆,再沟埋盐、砂糖,甜甜地咸咸地,食唔停口。海带丝就少少辣又爽口,开胃。坛子猪手 - 首先会被轻微的醋香所吸引,醋香开胃而不会让人感到刺鼻,加入少少辣味令人食指大动。另外猪手的肉质与酱汁完美结合,煮既时间足够,入口即化的骨胶原令满足。茄子角豆 - 拣左个比较少见既蔬菜,厨师用猪腩肉炒香去,已经好惹味,茄子再吸收晒精华,夹埋角豆一齐食好有口感,重有长青椒带少少辣,浓味得黎又好好食。奶香卷⭐️诚意推介,食湘菜必须配主食,所以奶香卷系必须点,近似馒头,但厨师将面团拉到一丝丝,再卷成一个球体去蒸,小店蒸得特别柔软细腻,又有小小奶香,配𩠌食一流👍🏻而且小店所有食物都热辣辣上枱,影相时都感受到其热烟。今次朋友无介绍错,可以试到正宗湖南菜。