2024-01-17
今日要同大家推荐一间系尖沙咀嘅酒楼,装修好舒服,好大间,坐得亦都好阔落,环境相当唔错!先食呢个潮州粉粿,独特既潮汕传统点心,简单中见不简单,粉粿用潮州特制既糯米制成皮,烟韧软糯,香气四溢,口感软绵,馅料就非常鲜美丰富,猪肉同粉葛配合得好好,浓香爽脆,绝对令人食欲大增(^з^)之后食佐山竹牛肉球,牛肉球肉质鲜嫩多汁,每一啖都充满左浓郁的牛肉香味,牛肉球成粒都好弹牙,热辣辣又香(≧▽≦)当然仲要食蟹籽烧卖皇,烧卖皇选用上等既虾肉猪肉同蟹籽,包裹系薄薄既皮入面,一啖咬落去,鲜香浓郁既肉馅同细腻滑嫩既皮完美结合,虾肉爽甜弹牙,香浓美味(*^o^*)同时都要食招牌虾饺皇,内馅鲜嫩既鲜虾同糯米外皮配合得好好,虾肉既鲜美鲜甜同糯米皮既香糯交织出完美口感,食到虾肉既肉汁爆发出黎,真系鲜味十足(。・ω・。)本身唔系好钟意食猪手,但今次这个做法真系要赞下。先讲下食材,个猪手选咗只好肥美嘅,同埋系新鲜架👍🏼。跟住话梅嘅酸味配埋当中嘅肥腻,点嚟都算得上系舌尖上嘅飨宴🤤。啖啖肉嘅Q弹同埋啱啱好嘅肉质,加上围绕嘅话梅香气,个口感完美融合,真系一流👌🏼。最正系个冻猪手嘅冰凉感觉,令到成道菜清新得嚟又唔失丰腴😋,热天
最正系个冻猪手嘅冰凉感觉,令到成道菜清新得嚟又唔失丰腴😋,热天嗌碟都唔觉得腻。讲真,屋企人都大赞话好味,话佢地会要求再整多次😄。我就觉得,虽然猪手一向好食,但今次嘅话梅冻猪手真系完美提升咗佢嘅口感同埋卖相,好值得一试👏🏼。
总括嚟讲,今次食嘅话梅冻猪手真系意想不到嘅惊喜,酸甜适中嘅话梅成功提升咗成个猪手嘅风味🍢。一啖嘅香浓夹带嘅酸爽,令人欲罢不能,冇得输嘅好味道🏆,食完仲会掂掂口齿留香,好开心今日试到咁好食嘅菜式🥰。