2024-10-18
我系街坊,未够三岁嘅细女喺对面学画画,都成日放学去饮茶。星期日,我哋两公婆带埋一个岁四一个两岁十个月嘅女,未够九点半嚟饮早茶。有个非常高大着深蓝色部长衫嘅女人,开我哋4个人茶位。未几,我问佢:「点解我哋次次饮茶计三个人,今次计四个?」阿高大女人话(串样):「你哋够三岁未先?我哋够三岁计一个茶钱。」呵!我叫阿妹同家姐自己讲自己几多岁,当然我嘅愤怒吓亲佢哋,然后我话:「呢个(阿妹)未够三岁,呢个(家姐)四岁,驶唔驶问画室,画室可以做证!」阿高大女人重复:「我哋够三岁计一位。」大家系咪觉得同冇脑嘅人讲嘢好辛苦!我话:「驶唔驶我俾出世纸你睇?」咁个高大女人死死地气改返三位,然系扔张单落枱。我写咁大篇嘢,除咗想反应下,其实咁细个嘅幼儿真系系父母服务佢哋,你班茶楼阿姐想服务佢哋都唔show你,你好意思收,已经好搞笑!其次,系呢间嘢啲咁嘅垃圾员工,你话你规定三岁收服务费,ok,我俾你个乞儿!但聪明嘅你可否用你把口问下客人个小朋友几多岁先呢?自以为是,衰咗仲扔单。你好意思继续做楼面?希望茶楼高层认真检视下员工服务态度,要知道,你间茶楼服务费唔平㗎!