2011-02-07 17 浏览
是日放工同班fd去tea 一tea. 因为事前已经买左coupon谂住一齐去食.$29 有一件cake 同一杯咖啡 (原价$60), 又冇限话要食指定既cake同咖啡, 都咪话唔抵. 平时冇食开哩d 奢侈品今次终于可以try下.虽然cake 既款式唔多. 但都未至于拣唔落手. 有tofu cheesecake, chestnut, chocolate cake 拣. 都叫正正常常.我哩d 保守派都系叫左个chocolate cake 7 layers.上菜速度比较慢. Cake 只系o系饼柜拎出黎, 但都等左5分钟. 咁野饮唔驶讲, 一定再慢d. 但都冇紧要, 个环境几好, 又几好坐, 倾下计咁都唔错架.7 layers 到. 系有7层唔同样唔同感觉既朱古力. 但我都数唔到7层, 又或者系重复左.今次哩个7 layers 同平时既唔同, 今次系设计for xmas架, 所以上面仲有圣诞装饰, 都几有心思. 好可惜唔见左张memory card 比唔到相大家睇上面系朱古力既coating. 由于放o系饼柜入面已经“风干”, 所以颜色已经变得暗淡无光. 而食落o个层朱古力系有d 变硬. 有

上面系朱古力既coating. 由于放o系饼柜入面已经“风干”, 所以颜色已经变得暗淡无光. 而食落o个层朱古力系有d 变硬. 有个fd o个件就系o系雪柜拎出黎, 层coating 真系好令腊腊. 食落会滑d. 再加上由雪柜拎出黎, 食起上黎冻d. 而我o个件就近室温. 但都依家好味.

第二层系chocolate mousse. 几够滑.
跟住有层朱古力蛋糕. 唔太松软. 但朱古力味浓.
最好食当然系个饼底. 上面一层厚厚既浓朱古力再加埋朱古力做既饼底. 好crispy.

整体黎讲唔会太甜. 而且朱古力味香浓. 唔错既选择.

至于tofu cheesecake就甜左d, 但系豆付味算浓.

鬼佬店长好nice, 仲比左个士多啤梨既cake 我地试味.

我觉得似raspberry 多d, 味道好浓, 但我唔太钟意佢中间类似冬瓜蓉既物体.

另外叫左杯maroccino. 个waiter 话系mocha但系另一个名.
但餐牌入面另外都有mocha 拣㖞, 我谂应该两样野黎.
Foam 好滑.
朋友既cappuccino 就更加体验到哩个幼滑既感觉
下面有层沉左底既朱古力. 搅匀后都饮到一点朱古力味.
咖啡滑而香浓, 仔细品尝到一点泥土气息.

睇埋个餐牌. 原来一个set dinner 都系$60, 加埋cake 同咖啡都系$90-100, 都唔系话好贵㖞.
睇得出个店长几有心机, d waiter 服务都好好.
用个咁平既价钱试到d 真系值$60既野, 真系份外开心!
2010-12-07
  • 7-layers coco cake