2020-11-27
唔知系咪因为无得飞,最近想食日本菜团火好旺盛,系朋友介绍下去咗呢间居酒屋。餐厅大sell日本清酒,四周围都放满同清酒有关嘅物品及海报,除咗普通餐桌之外,仲有一排包厢(要除鞋坐果只),餐厅keep住播日文歌,好有日本feel。 话明主打sake,一定要试下!餐厅有专员负责介绍清酒,会因应客人口味作推荐,了解后会攞两支清酒比客人选择,餐厅另一有趣地方系清酒份量亦可以选择,如果想浅尝或者试多几只清酒,可以拣「五勺」,大概18ml,如果想欢怀畅饮,可以选择「一合」,大概180ml。 拣完酒就点野食,食物选择几丰富,特别系送酒小食。我地拣咗炸鸡软骨,份量都几大份,配埋蛋黄酱,送酒一流! 芝士蛋黄甲罗烧配多士,成件事好邪恶,不过可能芝士味道比较霸道,盖过蟹嘅鲜味,但呢个配搭几新鲜。 清酒煮蚬,蚬嘅鲜甜加上清酒嘅甜味,个汤汁变咗精华,忍唔住要饮几啖。 另外点咗其他小食同串烧,不过相机未食就清哂。 整体餐厅非常有气氛,店员服务亦好亲切,最重要系食物质素同味道好好,食食下真系以为自己番咗「家乡」呀! 已经心思思想再番去食。顺带一提,餐厅经常几爆满,先预留位会比较好。
另外点咗其他小食同串烧,不过相机未食就清哂。
顺带一提,餐厅经常几爆满,先预留位会比较好。