2021-11-22
今日同同事讲起咁耐无得旅行,想揾翻啲东南亚口味既餐厅,行行下就到左上环既越芦。午餐餐牌其实都几丰富,我同同事一人一个餐再加3个小食再加2个饮品,超级满足!我叫左招牌越芦牛肉粉,劲多料,又大碗,超正!入面有生牛肉、牛腩片、牛丸、牛百叶,啲牛煮到好入味,口感都好好。同事叫左个鸡丝扎肉捞檬,口感清爽,一样超级多料。奇妙在,佢配埋个薄荷青柠梳打,佢话食完之后完全为下午差晒电,因为真系超级夹,强烈推荐大家!系一个好开胃好清新既配搭!而我个滴漏咖啡口感柔滑,同我系越南饮既味道一样,超级正!(越南咖啡唔系个个习惯,但系爱上就欲罢不能,试过你就知道)你以为就咁完结?𠮶3个小食真系亮点!其中我最中意既系顺宁胡椒猪肉串,入口首先系微微烟熏味道,然后猪肉既味出紧黎,夹杂住少少胡椒既想味系入面,一条猪肉串,3个层次既味道!第二个系越南蟹肉春卷,呢个无得Dislike, 香口野,炸到脆脆,春卷本身已经like, 仲要系蟹肉春卷,作为伴餐小食一流。最后就系东南亚盛行既烤猪颈肉,外面烤到焦香,入面锁住肉汁,猪颈肉真系好难抗拒,所以明明3个小食系有点over,但系既然系回味东南亚,我明知食完要跑多两个圈都要食埋个猪颈
同事叫左个鸡丝扎肉捞檬,口感清爽,一样超级多料。 奇妙在,佢配埋个薄荷青柠梳打,佢话食完之后完全为下午差晒电,因为真系超级夹,强烈推荐大家!系一个好开胃好清新既配搭!
最后就系东南亚盛行既烤猪颈肉,外面烤到焦香,入面锁住肉汁,猪颈肉真系好难抗拒,所以明明3个小食系有点over,但系既然系回味东南亚,我明知食完要跑多两个圈都要食埋个猪颈肉,而事实证明,好彩有叫到!最后全部清晒,满足!
另外,值得一提既系上餐时间几快,食咁多野都系50分钟,同埋以质素黎讲,真系性价比高既餐厅,想过下东南亚美食瘾,值得黎试啊!