2023-08-08
History is ongoing. 由细个经过想大个嚟食嘅the pawn, 到大个嚟食和昌饭店先知大楼前前身系和昌大押。感谢寿星女邀请我终于可以入内观摩,品尝美食,整体体验不俗!虽然嚟食晚饭,但都拣咗2款茗茶,分别为菊花及远年普洱。茶味唔涩,入口都几滑~饮食推介:首先介绍点心~古法笋尖虾饺王虾饺又无话特别皮薄滑、馅爽口𠮶啲,不过酱汁有XO酱同辣椒油,都几加分~日本萝卜手作千丝酥好有惊喜!酥皮口感香脆一啲都唔油腻,裹住嘅萝卜丝软腍而又保留丝丝口感,口感淡雅~海苔鳕鱼脆春卷米网纹春卷皮好香脆,唔油腻👍🏻包住厚厚嘅鳕鱼及滑脟脟嘅海苔,口感相影成趣~前菜方面,我哋拣咗以下2款状元醉三鲜鲍鱼几爽口,绍兴酒挥发哂,无咩酒味,好似争少少酱汁点缀流心鹅肝虾多士鹅肝唔流,普普通通主菜方面,我哋试咗:和昌炭烧叉烧厚切叉烧肉质唔会过实/腍,咬落轻微带肉质,配以蜜汁,非常开胃🤤双囍富贵鸽双囍,即2粒鸽蛋。鸽蛋以茶渍制成,茶味不重,但惊喜的是原来鸽蛋口感系好软滑有少少似啫喱,几得意😋对烧乳鸽兴趣不大,无咩review😅不知年陈皮意大利黑醋骨酸甜适中,甜而不腻,粉薄皮脆(nomnomnom…)图片数目所限,
远年普洱
海苔鳕鱼脆春卷
前菜方面,我哋拣咗以下2款
状元醉三鲜
状元醉三鲜
鲍鱼几爽口,绍兴酒挥发哂,无咩酒味,好似争少少酱汁点缀
鹅肝唔流,普普通通
主菜方面,我哋试咗:
双囍富贵鸽
不知年陈皮意大利黑醋骨
不知年陈皮意大利黑醋骨
图片数目所限,之后再介绍其他食物~