2015-05-25 1423 浏览
哩几日都落雨湿湿,安排好的活动都要取消了,难得一连几天放假所以去D偏远D既地区。。土瓜湾!可能因为落雨关系,唔洗等位就直接入去啦!我地2个人点左一款咸点一款詌点,其实menu上其他既野都好特别,不过怕食唔晒所以都唔敢叫太多。第一款就系egg benedict。egg benedict有两款,一边系salmon,一边系ham,伴碟系salad。salad上面有柚子汁,酸酸地好醒胃!egg benedict既蛋黄酱咸味适中,配埋salmon/ham同包,味道很好!跟住就系重头戏,blueberry waffle!Total有4件,上面有cream,有杏仁雪糕,蓝苺酱加吉士酱。首先窝夫本身好香软,表明脆,入面松软,应该系即叫即整的;杏仁雪糕都不错,有杏仁粒,唔知系咩牌子呢。但其他配料就一般,蓝苺酱本身系好味,但加埋吉士酱成个味道就好怪,而且吉士酱本身好甜,同蓝苺酱沟埋会覆盖晒D味,似吉士窝夫多过蓝苺窝夫。而且加埋咁多cream,有D喧宾夺主既感觉。

Egg Benedict
Blueberry Waffle
题外话/补充资料: 第一次落order果阵等左好耐,原来系漏左单,有冇搞错。。叫个waiter比杯水,又冇左回事,最后要叫另一个waiter先记得。食完个egg benedict,望住个waiter(身形高瘦,无眼镜)行几次都唔执枱,反而另一个waiter(身形略胖)既就主动黎执野。我想讲,service都好紧要架,无论一间餐厅D野几好食,服务差都系无用。虽然个egg benedict系好食,眼见其他甜品都好似唔错,但我都唔会比"笑笑脸"。
2015-05-24
Egg Benedict