2016-01-22 1149 浏览
本身系潮州人既我,自细就已经成日食潮州菜,一向都几钟意食,男朋友知我钟意,所以今晚就带左我去旺角食潮洲菜 呢间餐厅地方较细,以露天坐位为主,所以都要等左一阵先有位  坐低后跟住就叫左几款小菜~第一道系小米饺!样似鱼皮饺,食落烟烟靭靭,有口感,内里的猪肉馅同鱼干香极之野味,食在口中十分爽口弹牙,一啖一粒,都几好食~  第二道系自创潮式炒米线!入面夹杂著猪肉和冬菇,咸香四溢,米线亦炒得刚好,唔会太硬又唔会太淋,加埋爽口既新鲜蔬菜,口感尤具层次~第三道系卤鸭,很入味之余,仲咸道适中,食在口中甚是滋味,唯一就系切得太细碎,进食时要较小心鸭骨!第四道系猪油渣炒菜心!咸香的猪油渣极之香口惹味,炒出来既菜心,口感爽嫩无比,加上厨师的巧手切工下,令每啖口感更佳,食下食下就好快被我食晒!第五道系巨型脆香手打鱼蛋!我男朋友一见到就哗出声来,因为真系好巨,食落就好似食紧薯片咁香脆,炸得香口唔太油腻,yummy~~最后系潮汕砂锅中蟹鲜鸡粥!当中既配料系可以自由拣选,我就拣左中蟹同鲜鸡,由于制作需时,所以我最先叫,都要最后先食到佢!粥底系潮州粥,有粒粒白米,所以每啖都有嚼感,蟹肉都好鲜甜弹牙,鸡件亦好嫩滑

呢间餐厅地方较细,以露天坐位为主,所以都要等左一阵先有位
 坐低后跟住就叫左几款小菜~
小米饺
自创潮式炒米线
酱卤鸭
猪油渣炒菜心
巨型脆香手打鱼蛋
潮汕砂锅中蟹鲜鸡粥
最后系潮汕砂锅中蟹鲜鸡粥!当中既配料系可以自由拣选,我就拣左中蟹同鲜鸡,由于制作需时,所以我最先叫,都要最后先食到佢!粥底系潮州粥,有粒粒白米,所以每啖都有嚼感,蟹肉都好鲜甜弹牙,鸡件亦好嫩滑鲜甜,夹埋一齐,每啖都系蟹同鸡既鲜甜味道,好味得我食完一碗又一碗

食左咁多野埋单差唔多四百几,都算可以!有机会都会带埋屋企人黎食过
2015-12-17
小米饺