2019-12-15
黄埔又一新店🆕系翡翠拉面小笼包嘅朋友舖头大 位置摆设阔绰 坐得几舒服餐牌:叫咗6碟𩠌 1粥 2甜品 3碗白饭1️⃣金银蛋浸菜苗菜苗青翠鲜绿 浸上汤入味又清淡 配上皮蛋同咸蛋味 唔错2️⃣怀旧咕噜肉外脆内软 皮唔会好厚 啖啖肉冇肥膏 布满甜酸酱同芝麻粒 𩠌白饭食一流3️⃣潮州蚝烙依个基乎个个都叫 因为系例牌潮州菜 蚝仔饼煎得薄而脆 面粉一啲都唔厚 能够突出蚝嘅味道 同时好足料 劲多又大又多汁嘅蚝 钟意食蚝可以试! 虽然我本来唔钟意蚝 但系都觉得比其他食过既蚝仔饼好食4️⃣杂菌牛柳粒一上菜劲香😍依个应该系厨师推介有冬菇同磨姑 多汁又香肉粒好淋又多肉 酱汁较浓 最好𩠌饭5️⃣盐烧马友🐟冇相 不过好大条吓 卖相唔错鱼肉多骨少 都容易起肉 而且啖啖肉添非常新鲜👍🏻6️⃣碧绿龙凤球另一个厨师推介菜式有虾有鸡肉鸡肉同样好淋!虾球更加出色🦐好新鲜 又大只 咬落少少脆脆地酱汁味道适中👍🏻7️⃣鸳鸯水晶包食甜品满足吓自己不过其实我唔太好莲蓉/红豆沙所以觉得普通 莲蓉比较甜 好在外层水晶糯米部分冇味 平衡咗味道-小菜好食 犹其肉好淋 海鲜新鲜👍🏻只是偏油 但系这是好食嘅代价🤭好食就冇所谓啦甜品就麻麻 如果叫绿豆爽之类更是不值因为份量细
系翡翠拉面小笼包嘅朋友
舖头大 位置摆设阔绰 坐得几舒服