2018-10-01
放假无野做,又好想食潮州菜,但可舒舒服服咁样饮杯茶,倾吓计既潮州酒家唔多,所以揾左呢间位于湾仔既钰膳潮州私房菜,贪佢近地铁站附近,方便得黎,环境都唔错!如果想有独立空间仲可以book 房!餐厅嘅位置非常便利,喺地铁站嘅斜对面,招牌十分显眼。。自动玻璃门,方便客人出入,一排排既红酒显得格外高尚,走上2楼,餐厅装修很雅致,桌上也放了一盘盘的装饰花,感觉良好!空间感十足!一行四人,刚好可以点一个午市特色套餐$488/4位午市特色套餐包括:驰名卤水鹅肉潮阳虾蟹枣胡椒猪肚汤黄豆凉瓜排骨瑶柱蛋白炒饭奉送精美甜品潮州卤水鹅,份量十足,比想像中大碟,从颜色已看得出非常入味。放入口,肥瘦啱啱好,唔干身,有鹅肉香味。潮阳虾蟹枣,有点像虾丸和蟹丸的模样,不同之处呢个系炸物,而且非常爽口,可能加左马蹄粒既原故,这碟炸物也不算太油腻呢,无好多既油份积聚在碟子上。胡椒猪肚汤的胡椒味十足,带点辣味,入味但唔觉好咸,有好多猪肚,猪肚食极都仲有,是非常足料的汤。意想不到既系黄豆凉瓜排骨,凉瓜十分软稔,但无苦涩味,向来唔食凉瓜既我都食左几旧,打破了我对凉瓜又苦又难食既观感。瑶柱蛋白炒饭,每一粒饭也炒得粒分明,唔油腻,干瑶
餐厅嘅位置非常便利,喺地铁站嘅斜对面,招牌十分显眼。
。
胡椒猪肚汤
黄豆凉瓜排骨
瑶柱蛋白炒饭
奉送精美甜品
瑶柱蛋白炒饭,每一粒饭也炒得粒分明,唔油腻,干瑶柱份量比平时酒楼食既份量多好多,每一匙羹都一定有小量既干瑶柱!好食👍
态度亲切既店员的为我们推介佢地既糖水——清心丸豆爽。这个甜品,不算太甜,而且清心丸好Q弹,对爱吃甜品既我,实在是一个非常完美句点!