晚上相约朋友出嚟猎食,听闻北角一间潮州打冷餐厅好评如潮,而且又够就脚,一于去试试真伪!一入到嚟已经见到六块大牌匾写住餐厅嘅招牌菜:鱼蛋墨丸﹑牛坑腩﹑卤水﹑蚝仔粥﹑冻花蟹,头五项都算系潮州打冷常见菜色。哇,竟然仲有巴基斯坦咖哩,真系估佢唔到。内里装修基本类似一般茶餐厅,但墙壁和家私都很新净,估计新开张不久。第一道菜当然要试试潮州打冷嘅必食经典菜色一一卤水拼盘($128)。呢到嘅卤水拼盘分鹅类与非鹅类,鹅类包括狮头鹅掌翼﹑鹅头颈和鹅片。非鹅类则多很多选择,鸭舌﹑大墨鱼﹑五花腩﹑猪颈肉﹑猪手﹑大肠﹑大红肠﹑卤水豆腐﹑卤水蛋…讲得出嘅都有。我哋就点咗牛坑腩﹑鸭舌同卤水豆腐,呢间店嘅卤水汁唔会太甜,咸度亦刚刚好。半肥瘦牛坑腩,虽然相片睇落有好多纹理,但一啲都唔鞋口,相反非常之稔同入味,三样里面最推荐。鸭舌同样入味,肉质入口即融,味道方面个人觉得偏咸。卤水豆腐冇影相,但同样入味又大大块,冇得输!黄金煎蚝饼($49),本人一向喜好煎炸嘢,但好多时都食到一嘴油,呢个蚝饼冇呢方面问题之余外脆内软仲劲足料,蚝仔超多,点埋鱼露真系食唔停口,而且$49系有两大块!抵食到爆!我比佢9分,若果内里嘅蛋浆可以再稀少
卤水三拼
牛坑腩
鸭舌
鸭舌同样入味,肉质入口即融,味道方面个人觉得偏咸。
卤水豆腐冇影相,但同样入味又大大块,冇得输!
黄金煎蚝饼
黄金煎蚝饼($49),本人一向喜好煎炸嘢,但好多时都食到一嘴油,呢个蚝饼冇呢方面问题之余外脆内软仲劲足料,蚝仔超多,点埋鱼露真系食唔停口,而且$49系有两大块!抵食到爆!我比佢9分,若果内里嘅蛋浆可以再稀少少,我一定比十分满分!
韭菜猪红
店家自制辣椒酱
韭菜猪红($48),微辣,猪红整得好好,唔会一夹就散,都好入味,仲可以一路食一路系咁落佢自制嘅辣椒酱,佢比一般嘅更辣,岩哂我地呢种无辣不欢嘅人,不足系个猪红似系整定再比客人,如果有翻煲过会更好。
镇店蚝仔粥
最后最后梗系唔少得间铺嘅镇店蚝仔粥($38),个粥系行潮州风味所以比较稀,个粥本身好清淡,突显咗蚝仔嘅鲜味,仲要非常足料啖啖都有蚝仔,真系鲜味到爆,不愧为镇店招牌菜色啊。

每个人都系百零蚊就可以好满足,呢间野真心抵食!
2015-07-23
卤水三拼