2024-01-14 882 浏览
晚上几个朋友揪埋嚟黄埔食饭,相中咗间话得潮州菜出名嘅餐厅。入面气氛悠闲,饮茶香气四溢,准备开动!卤水拼盘啱晒口味,掌同翼一样卤得入味,皮爽肉嫩,软滑得滞。超值孖宝裹面嘅清蒸珍珠花尾斑鱼肉质鲜甜,同榄菜肉碎四季豆成个配搭过瘾到不得了,四季豆咬落去「脆弹」得滞。继续嚟个潮阳炸虾蟹枣嘅酥脆外衣同多汁内里,就算食几件都唔觉得油腻。呢啲小食完美到不得了!😍为咗食得健康啲,仲尝咗砂锅普宁豆酱鸡,鸡肉性格温和,马蹄脆口;豆酱香气扑鼻,调味匀称。最后嘅收场,当然系潮州黄金煎伊面喇,味道咸甜适中,又腍又脆嘅口感令人回味无穷。晚餐食得好滋味,此行黄埔算系值得,下次食潮州菜,记得要再嚟呢间,捞埋晒八仙过海一试哂全部菜式。👍🦞🍜