2022-01-18
九龙城系潮州美食嘅聚集地,今次同埋屋企人👵🏻🧑🏻👩🏻👩🏻一齐去咗九龙城到食潮州美食!我哋去𠮶间餐厅已经有好耐历史,可以话系老字号。一入餐厅,店员会提供功夫茶🫖,茶味好浓,超好饮!-🍴咸菜猪肚汤🐖($120) - 个汤其实几好饮,当中会有猪肚、猪粉肠同咸菜,不过汤用咗唔少胡椒去盖过猪肚嘅骚味,都会偏辣,如果系冬天饮真系会成个人热晒🥵。-🍴蚝仔肉碎粥🦪($140) - 都几大兜粥,仲超级足料,有好多蚝仔、芹菜、冬菇、肉碎等。虽然唔系食过好多唔同餐厅嘅蚝仔粥,但系呢度真系数一数二嘅好食😋!-🍴炸虾蟹枣🦐🦀($160) - 呢个上菜嘅时候太兴奋,唔记得帮佢影返张相。炸虾枣、蟹枣会附有一碟金桔油,点埋真系好好食!真系会食到海鲜嘅鲜甜味🤩,同时桔油令佢更升华!-🍴卤水拼盘($250) - 卤水比想像中细碟,包括咗墨鱼、猪红、猪心、猪肠、猪耳、豆腐干。也米🤭就觉得还好,cp值唔算高。-🍴煎蚝烙💛($80) - 一送到过嚟就嗅到蚝仔嘅香味,令人好期待!见到佢嘅边边就知到脆卜卜🤪,中间就软身,夹一旧,点少少鱼露,啱啱好🥰。-🍴透明水晶包($30/6个) - 食完正餐,就想试吓啲甜品。原本想试吓个反沙芋,
🍴透明水晶包($30/6个) - 食完正餐,就想试吓啲甜品。原本想试吓个反沙芋,可惜餐厅已经卖晒🥲,唯有拣个水晶包。中间嘅馅嘅莲蓉,应该有少少花生同瓜子喺入边,所以食落味道有少少似五仁月饼。